50 млн. лева ще похарчим за зимното почистване на пътната мрежа

50 млн. лева ще похарчим за зимното почистване на пътната мрежа | StandartNews.com

50 милиона лева ще струва зимното почистване на републиканската пътна мрежа на Агенция "Пътна инфраструктура". Дори и да се прехвърли бюджетът пътната агенция ще осигури допълнителни средства. Общо 28 специализирани фирми ще почистват 20 хиляди километра републикански пътища, обясни председателят на агенцията Лазар Лазаров.

"Всички фирми имат възможност и са готови да поемат частично опесъчаване, ако някъде падне, разбира се, и по-дебел сняг да бъде отстранен, но така или иначе, гледайки прогнозите това не го очакваме освен в най високите точки на страната",. каза Лазаров.

Традиционно зимната поддръжка на пътищата започва след 1 ноември. Всеки областен център има фирма, която се грижи за поддържането на пътната обстановка. До започване на зимното почистване, всички пътища, които в момента се ремонтират ще бъдат отворени.

"Накрая сме на голяма част от ремонтите. Там, където има възможност, предполагам, че до следващата седмица ремонтите ще приключат. Очакваме и по-хубаво време, така че нямаме притеснения в това отношение", допълни председателят.

Подготовка се прави в цялата страна, независимо в какъв регион се намира участъкът. Най-трудни са планинските и то основно в Родопите и Стара планина.

"Там основно имаме най големи проблеми и по отношение на Кресненското дефиле, свличания на скални и земни маси. Правим подготовки в равнините терени да бъдат поставени тези снегозащитни съоръжения, които да ограничат снегонавяванията по пътното платно", завърши Лазаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай