5000 копчета и черни перли красят рокля

Мира Дамян представя екстравагантна колекция, шита в Болшой театър

5000 копчета и черни перли красят рокля | StandartNews.com

София. Мира Дамян показва уникална рокля с 5000 копчета и черни перли, изработена в ателиетата на Болшой театър. "През 1990 г. в малките дюкяни на Москва имаше само копчета и коприна. Така се роди идеята за зашиването им върху три слоя текстил", разказва дизайнерката. Тя избра салоните на бизнес дамата Мария Иванова на пъпа на София, за да покаже екстравагантните си творения. Сред тях са още няколко знакови одежди.

Втората е от сатен и метал от пет слоя, тъкани за нея в Швейцария от производител на платове от най-висша категория. "За съжаление горният цвят не ми се понрави и така дни наред ръчно го премахнах. Това се случи през 1992 г.", връща лентата Дамян. Тя показва и тоалета, наречен "Безсънна креативност", който шие през 1994 г. за Гудрун Андерсон, съпруга и съдружник на основателя и мениджъра на АББА Стикан Андерсон. Познавачите могат да видят и "Rock&Roll", също от метал и феерия.

Облеклата на Мира са хитови в Швеция през последните 25 години. Неслучайно тя е завършила дизайн и мода в Стокхолм. Звезди от тамошното светско, бизнес и политическо общество са сред нейните фенове. Нестандартните й изложби и ревюта винаги са отразявани във "Вог" чак в Австралия. Облеклата на Мира са лесно разпознаваеми - могат да се носят от сутринта до следващата сутрин. Те най-често са в черно - сака, панталони, поли, рокли. Кимоно в свежи тонове е създадено след пътуване до Япония. Изящни перли в бяло, черно и червено са прекрасно украшение към уникатите. Според Мария Иванова перлите са истинска удивителна към стайлинга в колекциите на Дамян.

Мира не крие, че черпи вдъхновение от всичко, което се изпречи на пътя й - от птичките до хората. Тя е живяла в Индия, Русия и Египет и колекциите й са логично повлияни от етноестетиката. Ексцентричната дама е била съседка на Астрид Линдгрен, отказала е покана за вечеря на Павароти, работила е в ателиетата на Болшой театър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай