40 000 тропат хоро на Роженския събор

40 000 тропат хоро на Роженския събор | StandartNews.com

Валя Балканска открива феста, девет посланици на родопските поляни

"Детски Рожен", мегахоро с близо 40 хиляди участници, демонстрации на занаяти и производство на традиционни продукти. Това са само част от атракциите за първия по рода си Събор на народното творчество и животновъдство, който ще събере хиляди на родопските поляни на връх Рожен този уикенд. Подготовката е в разгара си, съобщи Симеон Караколев от Сдружение "Рожен - Наследство в бъдещето" и добави, че съоръженията се довършват, подготвя се и трикольор с площ 5400 кв метра.
Между 4-те сцени, на които ще се изявяват самодейците от цяла България, ще има дефиле на етноревю от автентични и съвременни костюми. В трите дни на събора от 13 до 13,20 ч изявите на сцените ще спират и ще звучи право българско хоро, на което ще очаква да се хванат около 40 хиляди гости, но идеята не е да се чупи рекорд, поясни Симеон Караколев.
Патрон на възродения след 9 години прекъсване събор е президентът Росен Плевнелиев, който ще открие тридневната фиеста. В церемонията ще се включат кукери и 400 гайдари, които в 4 лъча ще слязат към поляните. Ансамбъл "Родопа", космическият глас на България Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, са само част от звездите, които ще дадат старта на събитието. Осем посланици, сред които дипломатите на Ирландия, Мароко, ЮАР, Южна Корея, Венецуела, Кувейт, са потвърдили, че ще пристигнат за събитието на родопските поляни. "Детски Рожен" е другата атракция, в която децата ще рисуват върху вода, ще пробват грънчарство, ще правят скулптури.

15 ресторанта, сред тях и с гръцка кухня, ще предлагат на съборяните топла кухня и напитки, а Ути Бъчваров ще върти кулинарни импровизации на родопски ястия.

 

Общо над 300 животни от 30 породи ще бъдат показани на изложението, като идеята е да се демонстрира разнообразие на породи, голяма част, от които се отглеждат в Родопите. Очертава се и силно участие на Международното изложение на овчарски кучета с гости и над 200 четириноги от 13 страни. Монтирани на място мобилни мандри ще демонстрират производство на сирене и мляко. Те ще бъдат паралел с технологията за правене на сирене от преди 500 години, която пък родопски стопани ще илюстрират на поляните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай