300 търсят 23 карата злато край язовир

300 търсят 23 карата злато край язовир | StandartNews.com

Златна треска започва днес край язовир "Домлян". Над 300 търсачи на благородни метали и метеорити се включват в националния събор на своята асоциация. Голяма част от тях ще участват в състезанията за промиване на самородно злато и търсене с металотърсач.

Само един обаче ще си тръгне с къс от 1 грам 23-каратово злато, ако успее да го открие в територията, посочена от организаторите, съобщи "Марица".

Програмата на събора предвижда доста състезания. В първото днес ще участват мъже, жени и деца. Те ще промиват пясък, в който има златинки. Участниците ще се борят кой ще успее да ги отдели със сито от пясъка за най-кратко време.
Организаторите не са избрали случайно мястото на събора на златотърсачите. Районът около язовир Домлян е в центъра на България, а реките, които пълнят най-големия водоем в Пловдивска област открай време имат славата на най-златоносните у нас.

Днешният събор ще е второто голямо събиране на златотърсачите в Подбалкана през това лято. Само преди месец, търсачите на благородния метал имаха среща в местността Паниците край Тунджа. Там най-запалените промиваха пясък и отсяваха златинки и оловни частици.

Председателят на на Националната асоциация на търсачите на злато и метеорити Кирил Стаматов дори е предложил на кмета на Калофер Румен Стоянов съборът на Паниците край Тунджа да влезе в културния календар на града. "Стряма, Свеженските реки, потоците край Мраченик и Александрово, както и други реки в Средна гора се смятат за най-златоносните в България още от времето на траките", каза Кирил Стаматов. Реките обаче постоянно изместват своите корита. Дори само за едно десетилетие се променят и най-златоносните локации по тях. Затова асоциацията започна свой проект за създаване на нова карта на златоносните места в България. "Търсенето на злато не е бизнес, то е хоби, и е разрешено от закона, има си и свои правила", каза още Кирил Стаматов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай