25 милиона евро в помощ на църквата

25 милиона евро в помощ на църквата | StandartNews.com

Видинската митрополия подготвя над 40 проекта, през миналия период ремонтирали 25 храма и два манастира

Авансовото плащане е само 50%, за останалата сума търсят банкова гаранция или поръчители

От 9 май до 3 юни областните звена на държавен фонд "Земеделие" ще приемат проекти за ремонт на църкви. Бюджетът от 25 милиона евро е по подмярка 7.6 от Програмата за развитие на селските райони.

Освен за ремонтни дейности, от фонда ще финансират и закупуването на нови машини, оборудване и обзавеждане за нуждите на храмовете. Допустими са също разходи за компютърен софтуер, придобиване на патенти, лицензи, авторски права, търговски марки. Подмярката финансира в определен процент и общи разходи, свързани с хонорари на архитекти, инженери, консултанти.

Максималният размер на субсидията за един проект е 400 000 евро. Допустимо е авансово плащане до 50% от стойността на одобрената финансова помощ по проекта. От фонд "Земеделие" припомнят, че максималният размер на общите допустими разходи по подмярката за целия период на прилагане на ПРСР за един кандидат е 1 млн. евро.

В началото на февруари Светият синод забрани на енориите да участват в европроекти с мотив, че някои от условията не са съответствали на устава на Българската православна църква.

"В новата наредба има някои проблемни моменти, като например неясни критерии за кандидатстване, за които работната група по европроектите при Светия синод е обърнала внимание на съставителите, но тези бележки не са взети предвид", коментира пред медиите Александра Карамихалева, началник на отдел "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

След няколко срещи с министрите Томислав Дончев и Десислава Танева обаче се стигна до споразумение, а Министерството на земеделието и храните се съгласи да промени наредбата, за да бъдат изпълнени исканията на Светия синод. В новата наредба е включено епархийският съвет на дадената епархия в диоцеза на БПЦ да одобрява решението на църковното настоятелство при кандидатстването по програмата.

Според протосингела на Видинска митрополия архимандрит Антим, който е един от хората, занимаващи се от години със създаването на европроекти, това е една прекрасна възможност църкви и манастири да бъдат обновени със средства от европейските фондове, които средства църквата или съответната митрополия сама не би могла да генерира. "Затова ние полагаме максимални усилия да усвоим тези средства, като те ще се вложат в ремонт, реставрация, реконструкция и обзавеждане на храмовете", каза архимандрит Антим. По думите му, в този програмен период е допустима и реставрацията и консервацията на стенописи, на икони от иконостаса. Ще може да бъде обновен инвентара на църквите, който си е чисто богослужебен.

"От 17 години Клисурският манастир "Св. св. Кирил и Методий" е под мое ръководство и сме реализирали няколко проекта", споделя отец Антим. И обяснява, че първо манастирът е участвал по проекта "Красива България". За тази година също ще участва с проект по програмата, дадена от Фонд Земеделие. "Участието по тези проекти значително подобри външния вид на светата Обител", споделя още той и допълва, че между Светия синод и работната група по съставяне на наредба 6, която регулира тази подмярка 7.6, е имало несъгласие по няколко пункта. "Доколкото знам, е имало първоначално изискване за всички свещенослужители, които се водят като предстоятели на църквите, всички членове на църковното настоятелство, които са цивилни лица, да предоставят удостоверение, че нямат задължения към държавата, към общините, което доста усложнява нещата. Защото няма хора без задължения и това беше едно сериозно препятствие", казва отец Антим.

Според него пречките и трудностите, които биха могли да възникнат пред енорийските свещеници, решили да кандидатстват по тази програма, са след подписването на договора за финансиране. "Първата трудност, с която се сблъскват бенефициентите, т.е. църквите, е да обезпечат авансовото плащане, защото Фондът казва: "Ние можем да отпуснем до 50% аванс". Например ако проектът е за 400 000 евро, до 200 000 евро може да се пусне аванс за началото на строителството, който аванс трябва Църквата на 100% да го обезпечи. Т.е. или да има банкова гаранция, или да намери поръчители, които да подпишат гаранция за тези 200 000 евро. Ето това това е първата спънка. Второто нещо, което може да провали проекта, е това, че дори да получи авансово плащане църквата, впоследствие, за да кандидатства за окончателното плащане за останалите 50%, църквата трябва да е извършила това плащане на строителите, на проектантите, на консултантите. И тогава да удостовери с банкови документи, че е извършила плащане и да си получи парите. Това е нещо, което създава пречка, но не е нерешимо".

Отец Антим обяснява, че във Видинска епархия доста активно се подготвят да кандидатстват в този програмен период. И допълва, че Видинска митрополия ще кандидатства с над 40 проекта. "От тях 5 или 10 да бъдат одобрени, ние ще бъдем много доволни", казва отецът.

За миналия програмен период само във Видинска епархия са ремонтирани над 25 църкви и 2 манастира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай