250 души дарили кръв за два дни в столицата

250 души дарили кръв за два дни в столицата | StandartNews.com

София. Само за 11 и 12 януари 250 души са дарили кръв в акция по кръводаряване в столицата. Това стана ясно от пресконференция на Националния център по трансфузионна хематология. Той обясни пред медиите, че през последно време броят на кръводарителите нараства с 1% всяка година.

Всички кръвни центрове в България ще заработят със специализиран софтуер до края на юни. Той е необходим за Национална информационна система по трансфузионна хематология.

Първият етап на тестовия период на системата вече е приключил, а до края на годината тестването ще бъде извършено в цялата страна, обясни Васил Сливов, координатор на проекта "Разработване и внедряване на Национална система по трансфузионна хематология".

"Системата дава възможност да се проследява в реално време кой дарява кръв, има ли заболявания, колко пъти дарява кръв и за какъв период от време, кой пациент получава кръв по време на операция, в кой кръвен център каква налична кръв има и други", каза още той.

Всички заболявания, "уловени" при преработката и тестването на дарената кръв, ще бъдат вписани в система. Така тя ще сигнализира, че съответният кръводарител не може да дарява кръв.

Оптималният срок между две кръводарявания е два месеца. Има и случаи, в които желаещи даряват кръв през по-кратки периоди в различни кръвни центрове, стана ясно от пресконференцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай