23-та въртележка в енергетиката

Финансист от държавните мини поема БЕХ, НЕК и ЕСО - рекордьори по нови началници

23-та въртележка в енергетиката | StandartNews.com

София. 23-та рокада бе направена в държавната енергетика от началото на годината. От вчера Българският енергиен холдинг има нов изпълнителен директор. Той е Иван Йончев, който идва в БЕХ от държавните "Мини Марица-изток", където бе финансист и член на Съвета на директорите. Йончев е и третият поред шеф на енергийния холдинг от началото на тази година. През последните 5 дни четири държавни енергийни дружества и институции са с ново ръководство.

Йончев зае мястото на Боян Боев, който в сряда бе назначен за председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. В събота с нови директори се оказаха "Булгаргаз" и Електроенергийния системен оператор (ЕСО).
Шишман Чаушев, който само преди месец и половина бе изтеглен от НАП във Видин, за да оглави газовото дружество, сдаде поста си и пое кормилото на ЕСО. Овакантеното от него място в "Булгаргаз" за първи път бе поверено на жена - Дафинка Янкова, която идва в дружеството от компанията майка БЕХ. В холдинга тя работеше във вътрешното одитно звено.

От началото на тази година в енергийните дружества се смениха 23-ма началници. Толкова нови имена се появиха начело на различните компании като БЕХ, "Булгаргаз", ЕСО, "Южен поток - България", АЕЦ "Козлодуй", "Мини Марица-изток" и т.н. В някои случаи един и същи човек пое последователно няколко поста, а в други пък шефовете бяха окончателно освободени от длъжността си. Рекордьори с по 4-ма нови изпълнителни директори само за 2013 г. са НЕК и ЕСО. До края на годината двете дружества трябва да бъдат окончателно разделени по директива от Брюксел. Процесът продължава вече няколко години и трябваше отдавна да е финализиран. Акциите на системния оператор вече са прехвърлени от НЕК към БЕХ. Електрическата компания обаче все още притежава активите на ЕСО.

Заедно с тях към оператора ще отидат и част от заемите на НЕК, които са обезпечени с активи на ЕСО. Някои от банките кредиторки вече са дали съгласието си за тази операция. Очаква се и останалите да го направят съвсем скоро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай