16 Любопитни факти за кафето и кофеина

Пийте по три чаши на ден и бихте могли да живеете по-дълго. Често си наливаме кафе без да се замисляме, а понякога ни трябва именно, за да започнем да мислим. Ето някои любопитни факти за кафето, които може би не сте знаели до сега.

16 Любопитни факти за кафето и кофеина | StandartNews.com

1. НАПИТКАТА ДАТИРА ОТ 800 Г. СЛ. ХР

Легендата разказва, че козарите от 9-ти век забелязали ефекта на кофеина върху техните кози, които започвали сякап да "танцуват", след като ядат плодовете на растението Coffea. Тогава местен монах направил напитка от това растение и установил, че тя го държи буден през нощта. Така се ражда прекрасната напитка в нашата чаша кафе.

2. ЗЪРНАТА КАФЕ СА В СЪШНОСТ СЕМЕНА.

Храст на растението кафе с червени и зелени топчести плодове и черна ръка на берач на кафе, който събира зърната

Те са костилките на червените плодове, наподобяващи череши, които покриват красивите кафеени храсти.

3. И МОЖЕТЕ ДА ЯДЕТЕ ПЛОДОВЕТЕ НА КАФЕТО КАТО ХРАНА.

В началото хората смесвали червените плодове на кафето с мазнина, за да създадат богата закуска, подобна на енергийно блокче, според PBS. Освен това ферментирали пулпата, за да направят напитка, подобна на вино.

4. ИМА ДВА ОСНОВНИ ВИДА КАФЕ: АРАБИКА И РОБУСТА.

Производителите засаждат предимно вида Арабика. Макар и по-малко популярна, Робуста има малко по-горчив вкус и съдържа повече кофеин.

5. БРАЗИЛИЯ ОТГЛЕЖДА НАЙ-МНОГО КАФЕ В СВЕТА.

Днес Бразилия покрива около една трета от световните нужди, според Международната организация за кафе, което е около два пъти повече от Виетнам, заемащи второто място.

6. ЕСПРЕСО ОЗНАЧАВА „ПРЕСОВАН“НА ИТАЛИАНСКИ.

Едър план на цедка за еспресо машина пълна с мляно кафе и кафяви зърна печено кафе на фона ​

Това се отнася до начина на приготвяне на еспресо - прокарване на вряща вода през пресовано мляно кафе. Кафето еспресо е създадено в Италия преди повече от 100 години и съдържа повече кофеин от филтрираното кафе. Ристрето пък е късата версия на еспресо, с още повече концентрация и разбира се, кофеин. Счита се, че за една кафе доза еспресо са необходими приблизително 42 грама кафе на зърна.

7. НАЙ-СКЪПОТО КАФЕ В СВЕТА МОЖЕ ДА СТРУВА НАД 600 ДОЛАРА ЗА ПАУНД.

Един от най-ценените сортове идва от изпражненията на азиатска палмова цивета. Подобното на котка същество яде плодове, включително плодовете на кафето, но не е в състояние да смила зърната. Отделените семена произвеждат гладка, по-малко кисела напитка, наречена копи лувак, но средствата за производство предизвикват критики от страна на активистите, борещи се за хуманно отношение към животните.

8. МНОГО ХОРА СА СЕ ОПИТАЛИ ДА ЗАБРАНЯТ КАФЕТО.

Още през 1511 г. лидерите в Мека вярвали, че това стимулира радикалното мислене и забраняват напитката. Някои италиански духовници от 16-ти век също са опитали да забранят кафето, защото вярвали, че то е „сатанинско“. Папа Климент VII обаче толкова обичал кафето, че отменил забраната и през 1600 г. и дори направил кръщение с кафе.

Още през 18 век шведското правителство прави и кафето, и принадлежностите за кафе (включително чаши и съдове) незаконни поради предполагаема връзка с бунтовни настроения.

9. МОЖЕ ЛИ ДА ПРЕДОЗИРАТЕ С КАФЕ?

Не се притеснявайте, ще трябва да изпиете около 30 чаши за много кратък период от време, за да се доближите до смъртоносна доза кофеин, съобщава Vox.

10. НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЛЮБИТЕЛИ НА КАФЕ СА ВЪВ ФИНЛАНДИЯ

Средностатистическият финландец преминава през 9.3 килограма кафе всяка година, според Международната организация за кафе. Българите сме далеч по-назад.

11. ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ ПИЕЩИТЕ КАФЕ ОБИКНОВЕНО ЖИВЕЯТ ПО-ДЪЛГО?

Изследванията свързват умерената консумация (около три до четири чаши на ден) с по-дълъг живот, плюс намален риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и Паркинсон, според изданието Harvard Health Publishing.

12. НАЙ-ГОЛЯМАТА ЧАША КАФЕ, КОЯТО НЯКОГА Е ПРАВЕНА Е С ОБЕМ НАД 22 ЛИТРА.

С нея колумбийците спечелиха Световен рекорд на Гинес през 2019 година.

13. БЕЗКОФЕИНОВО НЕ ОЗНАЧАВА СЪВСЕМ БЕЗ КОФЕИН.

В чаша кафе без кофеин всъщност се съдържат 2 до 12 милиграма кофеин, посочва клиниката Майо. За сравнение, обикновена чаша кафе съдържа между 95 и 200 милиграма, докато една кутия кока кола съдържа около 23 до 35 милиграма кофеин.

14. ДУМАТА „КАФЕ“ ИДВА ОТ АРАБСКАТА ДУМА ЗА „ВИНО“.

По-късно Qahwah станала kahveh на турски, а след това koffie на холандски, откъдето получаваме английската (и не само) дума за кафе.

15. ЕДНА ЧАША ЧЕРНО КАФЕ СЪДЪРЖА САМО ЕДНА КАЛОРИЯ.

Добавянето на подсладители, сметана и други "подобрители", разбира се може да повиши това.

16. ОСТАТЪЦИТЕ ОТ МЛЯНО КАФЕ МОГАТ ДА РАЗКРАСЯТ КОЖАТА ВИ.

Запазете остатъците от кафе за домашно почистване на кожата. „Утайката от кафе е чудесен ексфолиатор, който може да отстрани мъртвите клетки, като кожата се чувства гладка и изглежда по-свежа“, казват от Good Housekeeping Beauty Lab.  "И се смята, че кофеинът подобрява кръвообращението в кожата, но все още няма достатъчно клинични данни за употребата му в локални продукти."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай