12 нашенци се качиха на покрива на Европа

12 нашенци се качиха на покрива на Европа | StandartNews.com

Хасковлийка била единствената жена в групата

Група от 12 души от Хасково, Минeрални бани и Кърджали стъпиха на покрива на Европа. Така планинарите наричат най-високия връх на Стария континент 5-хилядника Елбрус. Експедицията, която се подготвя от година, се осъществи в рамките на две седмици.

Като част от групата на Елбрус стъпи и хасковлийката Красимира Христова, която доказа, че жените също могат да покоряват високи върхове буквално и да устоят на суровия климат и изтощителния преход.
Алпинистите се завърнаха на 14-ти август и донесоха красиви фотоси, заснети от единствения с фотоапарат Костадин Тъканов .

Преди да атакуват Елбрус, те са направили климатизацията си на друг от петхилядниците - вр. Казбек, висок 5033 м. Популярният още като Ледения връх, е стратовулкан и е най-източният петхилядник в Кавказ, разположен на границата между Русия и Грузия.

Лошото време, валеж от суграшица, падналата мъгла и огромните цепнатини в леда, някои от тях от порядъка на 30-40 м в дълбочина, обаче спрели нашенците буквално на 200 м под заветния връх.
Няколко дни по-късно времето отново се отворило и осем от групата са успели да изкачат титаничния Елбрус - най-високия планински масив и връх в Русия (5642 м) и респективно в планинската система Голям Кавказ.

По пътя си към върха срещат различни хора с различни съдби. Спасителните служби сваляли хора, развили височинна болест. 73-годишен турчин, който също вървял нагоре към Елбрус, обаче впечатлил най-много българската група.

"Да се качиш на покрива на Европа! В слънчево време докъдето ти стига погледът всичко е пред теб. Гледката беше неописуема, имаше поне на 100 километра пряка видимост", разказват за усещането на върха Илия Илиев и Костадин Тъканов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай