12 500 души със забрана за Шенген минали през нас

Турските граничари са спрели 450 нелегални имигранти да проникнат у нас

12 500 души със забрана за Шенген минали през нас  | StandartNews.com

София. "За последните две години през територията на България са преминали 12 500 души, които имат забрана за влизане в Шенген. Единственото, което можем да направим, е да уведомим европейските страни, че тези хора са минали през нас и се насочват към тях. Ако бяхме в Шенген, изобщо нямаше да ги пуснем”.

Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев. Той допълни, че България изпълнява всички мерки и критерии свързани с опазването на външните границите на Европейското споразумение за свободно пътуване. 

В Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ се проведе националното учение „Закрила`2012” за координиране на институциите при засилен миграционен натиск в резултат на кризи и войни в региона.

Поставена бе задача да се реагира при бежанска вълна от измислената съседна държава Зеталанд, в която има военни размирици и на българската граница са се струпали 300 души. „Учението отчита фактическата обстановка в резултат на „арабската пролет” и с оглед на отговорностите ни като външна граница на ЕС и предстоящото влизане в Шенген”, отбеляза зам.-министърът.

При бежанска вълна се предвижда създаването на Национален щаб начело с вицепремиера Цветан Цветанов, който оперативно да ръководи работата и взаимодействието на държавните институции. Планът се привежда в действие след уведомяване на Еврокомисията с оглед възможността страните от ЕС да платят престоя на бежанците. Европа може да покрие до 80% от общите разходи за период от 6 месеца. Планът предвижда разпъването на 4 палаткови лагера в граничните зони – в Харманли и в село Бояново, Ямболско, а също и подсигуряването им с храна, вода, медицинско обслужване и хуманитарна помощ.
България има капацитет да поеме около 1 800 души – в центровете на ДАБ и в тези на дирекция „Миграция” към МВР, добави Димитър Георгиев.

Страната ни увеличава възможностите за подслон на пришълци – миналата година в село Пъстрогор  беше открит център с 300 места. Предстои администрацията на ДАБ да се премести в центъра на София, а освободените етажи в сградата в „Овча купел” да се пригодят за престой на 200 души. Ремонтът ще се извърши с 800 000 лв. от европейските фондове. Месечната издръжка на един чужденец е 620 лв. центровете на  дирекция „Миграция”, и 400 лв. - в местата на ДАБ.

„Засега не очакваме бежанска вълна, но има засилени миграционни потоци. Единият преминава през Гърция към Западна Европа, а другият - през нашата страна”, каза още зам.-министърът. Отчита се спад на прииждащите от Гърция с 10 процента, но за сметка на това има увеличение на влезлите през турската граница. От началото на годината у нас са влезли около 1600 души, 600 от тях сме върнали обратно. В момента най-много са търсещите закрила от Сирия, Ирак, Афганистан и Палестина. /Бежанците от гражданската война в Сирия вече са над 400 000, като повече от сто хиляди от тях са настанени в лагери в Турция./

Георгиев отчете и добрата съвместна работа с турските граничари. Те са предотвратили 103 случая на незаконно проникване в България и са спрели 450 нелегални имигранти. Предстои на Капитан Андреево да се изгради тристранен координационен център, където да си взаимодействат граничните власти на България, Турция и Гърция.

„България има една от най-добрите системи за предоставяне на убежище в ЕС. Това е скъп процес – изисква преводачи, медицинско обслужване, храна, подслон, обучение по български език. Трябва да знаем обаче, че е много тънка границата между хуманността и защитата на националната сигурност”, заяви председателят на ДАБ Никола Казаков. Той посочи, че агенцията ще успее да усвои 90 от средствата, отпуснати по европрограми.
Един от големите успехи на ДАБ е изграждането на видеоконферентни връзки между българските центрове и партньорските служби в Холандия, Белгия и Великобритания. Чрез видеовръзките се провеждат интервюта с кандидат-бежанци Индия, Шри Ланка, Малайзия, които изискват помощта на преводач от тамилски език, каквито в България няма. 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай