120 лева за дете без забавачка

Компенсациите ще вдигнат таксата за градина, предупредиха общинари

120 лева за дете без забавачка | StandartNews.com

София. Родителите на хлапета, които не са приети в детски градини, ще получават 120 лева от общините. Това предвиждат промените в закона за народната просвета, които бяха одобрени от правната комисия в парламента. Проектът е на червените депутати Борис Цветков, Георги Кадиев и Георги Гьоков. Те предлагат изплащането на компенсации да започне догодина.

Задължение на общината е да осигури места на всички кандидатствали деца, гласи законът. В противен случай трябва да компенсира родителите на аутсайдерите. В София таксата е 60 лв., а общината дофинансира 120 лв. Депутатите са изчислили, че в цялата страна не могат да бъдат намерени места за около 10 000 деца. Парите за това ще са 12 млн. лв. при компенсация от около 120 лв.

Според членовете на комисията между първо и второ четене трябва да има промени. Янаки Стоилов от БСП предложи да се дават компенсации само на семейства, които имат право на детски добавки. Според Явор Нотев от "Атака" компенсациите не решават основно проблема, но принципът трябва да се прилага еднакво за всички. Герберката Милена Дамянова посочи, че са против, защото посещението на детски градини не е задължително. "Ако проектът бъде приет, ще се наложи или увеличаване на таксите, или спирането на строежа на нови, за да се намерят средства за компенсациите", предупреди зам.-кметът на София Дончо Барбалов. "Този закон няма за цел противопоставяне с държавата, а да накара общината да реши проблема", обясни Георги Кадиев. Той допълни, че в София децата извън градини са колкото бездомните кучета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай