10 хил. бежанци потърсили убежище у нас

10 хил. бежанци потърсили убежище у нас | StandartNews.com

Почти 10 хиляди бежанци са потърсили закрила у нас от началото на годината, сочат данните на Върховния комисариат на бежанците към ООН.

Освен това нова бежанска вълна се очаква в Европа. На границата на Сирия и Турция има над 3 милиона бежанци. 224 хиляди бежанци са преминали през Средиземно море от януари месец досега. Сърбия обяви, че очаква бежанци да залеят страната, гръцкият премиер заяви, че ситуацията в страната е извън контрол.

Пред БНР директорът на транзитния център за бежанци в Пъстрогор Спасимир Петров заяви, че капацитетът е запълнен 80%.

"Можем да поемем до 300-320 места, но в екстремни ситуации можем да поемем и повече хора. Ако се увеличи броят на бежанците, ще се наложи допълнително персонал", каза той.

Заместник-председателят на Агенцията за бежанците Васил Върбанов обяви, че от началото на годината досега в центровете за бежанци са потърсили закрила 9780 чужденци.

Ако през януари са поискали закрила 1070, сега, през юли 1869, което е пиковият момент в историята на Агенцията. Това показва, че с всеки изминал месец нараства броят на потърсилите закрила в нашите центрове.

Върбанов посочи, че след предприетите мерки през миналата година значително са се подобрили условията за живот в бежанските центрове.

"От началото на годината през границата са преминали над 5200 чужденци, търсещи закрила. Във вътрешността са заловени над 4200, т.е. над 9400 са влезли в България. Същевременно България предприема мерки и да изпълни задълженията си за ограничаване на нелегалното преминаване на изхода, като са заловени над 4700. Това до известна степен може да възпре потока през България, като се има предвид, че потокът през Гърция, Македония и Сърбия значително се е увеличил", обясн специалистът.

Васил Върбанов уточни, че към момента капацитетът на центровете за бежанци в страната е запълнен 67%.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай