10 храни, които могат да помогнат в борбата с депресията

Разходката, разбира се, също помага

10 храни, които могат да помогнат в борбата с депресията | StandartNews.com

Психичното здраве е нещо, на което хората започват да обръщат все повече внимание. Психичните проблеми не са за подценяване, а депресията е един от най-често срещаните. Депресията също може да бъде симптом на други проблеми, така че винаги се консултирайте с лекар, ако емоционалните проблеми продължават или пречат на качеството ви на живот.

Междувременно обаче може да вземете нещата в свои ръце и да консумирате храни, които поддържат психичното здраве:

1. Пълнозърнести храни

Проучване от 2015 г., публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, установява връзка между консумирането на пълнозърнести храни и справянето с депресията. Изводите са направени на базата на състоянието на близо 70 000 жени. Установено е, че пълнозърнестите храни подобряват състоянието, докато консумацията на рафинирани зърна вреди още повече.

2. Вода

Пиенето на повече вода може да ви помогне да се справите с депресията. Недостатъчният прием на вода се свързва с повишени нива на депресия и тревожност. Пиенето на вода е важно за цялостното здраве на организма, така че се старайте да пиете минумим 2 литра на ден.

3. Скумрия

Повечето риби са богати на омега-3 мастни киселини, които засилват мозъчната функция и намаляват възпалението в тялото. Един от начините да се справите с лошото настроение и признаците на депресия е да приемате по-големи количества омега-3.

Скумрията е една от рибите с най-високо съдържание на тези полезни мастни киселини. Ако не обичате скумрия, можете да хапвате също сардини, аншоа и херинга.

4. Семена от чиа

Ако не консумирате месо и риба, има и други начини да си набавяте омега-3 мастни киселини. Семената от чиа са чудесен вариант, тъй като са богати на омега-3 и могат да се консумират по най-различни начини. Освен чиа, можете да хапвате също орехи и ленено семе, за да се борите с депресията.

5. Банани

Един банан съдържа 22% от препоръчителната дневна доза витамин B6. Този витамин помага на тялото да произвежда невротрансмитера серотонин, а ниските нива на серотонин са свързани с депресия. Консумирането на повече храни, богати на B6, може да предотврати депресията, както е посочено в издание от 2016 г. на European Journal of Clinical Nutrition. Фолиевата киселина и витамин B12 също могат да помогнат.

6. Сьомга

Сьомгата също съдържа витамин B6, а освен това е богата на омега-3 мастни киселини. Сьомгата е една от най-вкусните риби и може да се приготвя по много различни начини.

7. Цвекло

Цвеклото е добър източник на фибри, манган и фолиева киселина, както и на витамин В. Фолиевата киселина е изключително важна, тъй като е доказано, че дефицитът ѝ е свързан с депресията и може да направи антидепресантите по-малко ефективни. Други храни, които са богати на фолиева киселина, са спанак, броколи, манголд.

8. Миди

Мидите могат да помогнат в борбата с депресията. Издание от 2018 г. на World Journal of Psychiatry, ги определя като „антидепресантна животинска храна“. Стридите и други морски дарове също могат да помогнат в борбата с депресията.

9. Сливи

Високият прием на флавоноиди, вид антиоксидант, намиращ се в плодовете и зеленчуците, се свързва с по-нисък риск от депресия. Плодовете и зеленчуците, които са богати на флаваноиди, са сливи, ябълки, жълт лук. Можете също така да пиете чай, за да осигурявате на тялото си тези антиоксиданти.

10. Черен шоколад

Черният шоколад също е богат на флаваноиди, което го прави добър съюзник в борбата с депресията. Хапването на шоколад само по себе си подобрява настроението, но избирайте такъв с по-високо съдържание на какао, за да се възползвате и от флаваноидите, съдържащи се в него.

Източник: www.oshte.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай