Животът на най-красивата италианка: Много войни, малко любов

Само политиката се опъна на борбената Лоло, която на 95 г. се кандидатира за сенатор

Животът на най-красивата италианка: Много войни, малко любов | StandartNews.com

* Само политиката се опъна на борбената Лоло, която на 95 г. се кандидатира за сенатор

* Много мъже ме обичаха, но никой не ми предложи брак, казва Джина, която се е омъжвала само веднъж

Богинята на киното, секс символ, най-красивата жена в света. Така наричаха една от най-известните актриси на XX век - Джина Лолобриджида, с която светът се прости на 16 януари 2023 г. Причините за смъртта й не се съобщават. Преди няколко месеца актрисата счупи бедрена кост. През септември 2022 г. тя се озова в болница в Рим, след като падна в дома си. Фактурата на бедрото наложи операция, продължила малко повече от час. Тогава лекарите казаха, че не е известно кога актрисата ще може да се движи самостоятелно, но отбелязаха, че състоянието й не предизвиква безпокойство. Въпреки възрастта и проблемите със сърцето, Лолобриджида преживя операцията добре.

"Фанфан Лалето" я изстрелва в Холивуд

Красивата италианка е родена на 4 юли 1927 година в Субиако, Централна Италия, като Луиджа Лолобриджида. Семейството й е заможно, но губи цялото си богатство във Втората световна война. Лоло разказва в биографията на официалната си страница, че всички живеели в една малка стая. Тя е на 20 години, когато през 1947 г. се мести в Рим и започва да учи изящни изкуства със стипендия. Тогава започва да се снима и във филми.

Италианската актриса Джина Лолобриджида се къпе с мехурчета в сцена от новия си филм, Анна от Бруклин, заснет в студиото Cinecitta в Рим, Италия, на 5 декември 1957 г.

Във филма "Анна от Бруклин", 1957 г.

Първо се появява в еизодични роли /"Любовен еликсир", "Престъплението на Джовани Епископо", "Палячи" и "Луд по операта"/. През 1947 г. става трета в конкурса "Мис Италия", а пет години по-късно получава ролята на Аделин Лафранчайз във филма, който я изстрелва на върха - "Фанфан Лалето". Лентата получава награди на филмовите фестивали в Кан и Берлин, а Джина Лолобриджида е забелязана в Холивуд. Първият й американски филм е „Позор за дявола“ с Хъмфри Богарт. В средата на века Джина подписва договор с американския магнат и продуцент Хауърд Хюз за 7 години, но го прекратява, за да прекарва повече време в Европа. 

Над половин век Лолобриджида е на екрана и е носител на наградите "Хенриета" през 1961, "Златен глобус" за най-добра актриса в мюзикъл и комедия през 1969, "Златен глобус" за най-добра поддържаща роля през 1985, награда на БАФТА за най-добра чуждестранна актриса и "Давид на Донатело" - най-високата награда за италианско кино, еквивалент на "Оскар" на Американската академия.Тя участва в европейски филми като "Нощни красавици", "Провинциален", "Хляб, любов и фантазия". През 1956 г. Жан Деланой кани Лолобриджида да играе главната роля във филма по романа на Виктор Юго - "Парижката света Богородица".

На 95 години почина италианската актриса Джина Лолобриджида

Впоследствие нейното екранно въплъщение в образа на Есмералда е определяно като най-доброто. Сред другите изключителни роли на актрисата са "Най-красивата жена в света", "Бурно море", "Императорска Венера", "Крал, кралица, вале".

Карат се със София Лорен коя има по-голям бюст

Джина Лолобриджида е една от трите най-големи звезди на италианското кино заедно със София Лорен и Клаудия Кардинале. През 60-те години на миналия век е обявена за най-красивата жена в света. Наричана е "Bersagliera" на италианското кино - прозвище, което й остава след като изиграва едноименната роля. Берсалиери се наричат елитни военни формирования лека пехота в сухопътните войски на Италия, известни с високия си дух и голяма смелост.

Интересна подробност от живота й е войната й със София Лорен. Вместо да са близки приятелки, тъй като делят една съдба, двете просто не могат да се понасят. Разменяли са си грозни обиди през медиите, включително за размера на бюста си.

"Много мъже ме обичаха, но нито един не ми предложи брак"

Лолобриджида в младостта си рядко се е забърквала в авантюри, въпреки че се е снимала с най-красивите мъже на своето време: Антъни Куин, Хъмфри Богарт, Марчело Мастрояни, Рок Хъдсън. Срещала се със звезди като Бърт Ланкастър, Тони Къртис, Франк Синатра, Шон Конъри. "От многото знаменити мъже, които са ме обичали, нито един — подчертавам, нито един не ми е предложил брак. Защото в жената мъжете ценят не красотата, а покорството и смирението. Това аз не мога да им предложа", казва тя, пише impressio.

През целия си живот Джина има десетки любовници, но е била омъжена един единствен път.

лолобриджида

Изборът й е неочакван - млад югославски лекар-емигрант. Майка й винаги я съветвала да се омъжи или за адвокат, или за лекар. Дори в живота й е имало епизод, когато тя е отхвърляла офицер именно защото майка й не го е харесвала. Милко Скофич завършва медицинско училище, което се превръща в решаващ аргумент за бъдещата тъща. Но след брака той напуска медицинската си практика и става мениджър на красивата съпруга. И то доста успешен.

Лолобриджида никога повече не се омъжва.

Нова ера след киното

След като се снима в близо 60 филма, тя се оттегля от киното. Заема се с фотожурналистика, а сред знаменитостите, които снима, са Пол Нюман, Салвадор Дали, както и германския национален отбор по футбол.

През 1976 г. актрисата решава да се пробва като режисьор и заснема документален филм за Куба, за който интервюира Фидел Кастро.

Много я влече обществената дейност. 

Лолобриджида е офицер от Ордена за заслуги на Италианската република, както и Кавалер на Почетния легион и офицер от Ордена за изкуство и литература. През 1995 г. Международният филмов фестивал в Карлови Вари й връчва награда за изключителен принос към световното кино.

Може би мнозина не са изненадани, когато през 2022 г. тя се кандидатира за италианския парламент от името на евроскептичната партия "Суверенна и народна Италия", зад която стоят Комунистическата и социалистическата партии, както и  движенията "Гражданско действие", "Все още Италия" и "Да си върнем Италия". Номинацията на Лолобриджида е насърчавана от адвоката и бивш прокурор Антонио Ингроя. В крайна сметка актрисата събра само 1% от гласовете в избирателния район Лацио. 

Това не е първият случай, в който тя се хвърля в политиката. Бе номинирана на избори за Европейски парламент през 1999 г. от листата на движение "Демократи", но успя да събере само 10 хиляди гласа.

Почина легендата на италианското кино Джина Лолобриджида - Webcafe.bg

Но и политиката не е единственият интерес на Лолобриджида. Тя се занимава и с фотография и филантропия, като си сътрудничи с ЮНЕСКО и УНИЦЕФ. Джина притежава огромна колекция от бижута, която продава на търг през 2013 г. за 5 милиона долара и дарява парите за научни изследвания.

Съдебни скандали помрачават последните й години

Последните години от живота й бяха помрачени от съдебни спорове, а шумните съдебни скандали насочваха към нея светлините на прожекторите.

През 2016 г. Джина съди бизнесмена Хавиер Риго Рафолс. Тя твърди, че той измамно е регистрирал брака им в Барселона, за да получи достъп до нейното състояние.

През 2021 г. звездата започна дело срещу сина си Милко Скофич, за да контролира самостоятелно имуществото си на стойност около 40 милиона евро.

информацияСкофич обяви, че е завел делото от любов към майка си и твърди, че емоционалното й състояние е на 5-годишно дете. Той директно обвини 34-годишния асистент на Лолобриджида - Андреа Пиацола, в опит за манипулация и ограбване. 

Според решението на магистратите актрисата не е била умствено безпомощна, но медицинската експертиза я е определила като уязвима по отношение на коректна преценка на действителността. Това означава, че заинтересовани хора биха могли да се възползват от нея. Синът на Лолобриджида получи съдебно решение, според което тя може да използва парите си само за ежедневни разходи. Актрисата нарече случващото се унижение.

Последната публична поява на Лолобриджида беше на 21 ноември 2022 г., когато тя избухна в сълзи по време на неделното шоу, излъчвано по една от италианските телевизии. „На моята възраст имам право да живея и да умра в мир", проплака тя, разказвайки за съдебните битки със сина си Милко Скофич и внука си Димитри след като е обявила, че оставя на дългогодишния си асистент Андреа Пиацола голяма част от парите си в завещанието си.

Водещата на неделното шоу Мара Вениер се опита да успокои актрисата, казвайки: "Стига, никога не съм те виждала с толкова нисък дух, нали помниш, че си Барселиера". Но дивата, дългогодишна съперничка на София Лорен, казва, че е "унизена" от отношението на семейството към наследството й. "Съмнявам се, че ще успея да се справя с това".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай