Започва Международният фестивал на анимацията

Започва Международният фестивал на анимацията | StandartNews.com

София. Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер – София'' започва официално днес. Това е петото издание на инициативата, която ще се проведе до 18 май, в кино "Одеон", НАТФИЗ и Фотосинтезис, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Тази година темата на фестивала ще бъде "Смехът". От получените над 630 филма от цял свят, организаторите са селектирали 164 в конкурсната и 245 в извънконкурсната програма.

Тържественото откриване е от 19.00 ч., в кино „Одеон". Организаторите обещават разнообразна програма:

От 18.00 ч., пред киното ще се проведе атрактивна програма – шествие на кукерска и фолклорна група ''Дионисиев звън'' от Сопот, песни и танци на детски танцов фолклорен ансамбъл ''Живко Желязков'' и певческа група 'Изворче'' от читалище 'Изгрев 1921'' в село Волуяк.

Многократният носител на награди от световни фестивали Хиско Хулзинг ще изнесе майсторските си класове на тема:

"Подробни обяснения за техниките" и "Правила за филмовия стил", на 16 и 17 май, в НАТФИЗ, от 14.00 часа. Ще бъде представена и специална селекция от наградените му филми "Седемнадесет", "Хари запазва стая", както и "Сметище", който е донесъл 21 награди на Хиско от международни фестивали.

Известният български аниматор и режисьор Румен Петков /"Джони Браво", "Лабораторията на Декстър" и " Том и Джери"/, ще представи майсторския си клас "100 принципа, които всеки аниматор, сценарист, режисьор, видео художник и създател на компютърни игри трябва да знае", на 14, 15 и 16 май, от 10.00 ч., във Фотосинтезис.

На 15 май, от 14.00 ч., в НАТФИЗ, Бил Денис, изпълнителен директор на АСИФА-Индия, ще проведе лекция-разговор със студентите на тема "Моят път". Денис ще разкаже на студентите интересни истории за своите преживявания и успехи в света на анимацията.

Освен майсторски класове, работилници, лекции и прожекции на филми, в рамките на фестивала е предвиден по традиция и специален ''Ден на децата на София". Той ще се състои на 17 май, събота, от 10.00 ч. до 12.00 ч.
Предвидена е и специална програма, която представя известни анимационни фестивали като "Анимайовка" - Беларус, "Rabbit Fest" – Перуджа и др.

На 17 май, от 19.00 ч. в кино „Одеон", ще се състои награждаването на филмите фаворити на журито, а на 18 май, неделя, зрителите ще имат възможност да присъстват на прожекциите на наградените филми на МФАФ "ЗЛАТЕН КУКЕР – София''.

Международният фестивал на анимационния филм "Златен кукер – София'' е част от Календара на културните събития на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай