Виртуози на тромпета събира джаз-фестивал

Виртуози на тромпета събира джаз-фестивал | StandartNews.com

Стара Загора. Тромпетисти от световна величина ще свирят редом с българските си колеги по време на втория международен фестивал „Джаз форум Стара Загора". Второто издание на този очакван за джазмените празник ще се проведе от 13 до 15 юни в Града на липите.

Фестивала ще открият холандският виртуоз Ерик Влуиманс и Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев. Влуиманс е сред най-активните джазови музиканти, носител е на най-престижната холандска награда за джаз, а два от неговите албуми са отличени с най-голямата награда за музика в Холандия – „Едисон".

Вторият фестивален ден ще започне с майсторски клас на преподавателя в Кралската музикална академия в Лондон Жерар Презенцер. Вечерта гостът ще партнира на Михаил Йосифов бенд. Репертоарът им включва пиеси на някои от най-големите имена в бибопа – Клифърд Браун, Майлс Дейвис, Дизи Гилеспи, Лий Морган. Жерара е печелил 4 пъти Британската награда за джаз -British Jazz Awards, в тромпетната категория. Издал е 3 солови албума, записвал е с музиканти като Джони Мичел, Рей Чарлс, Стинг, Джони Грийнууд.

„Да ви кажа честно, за първи път в Стара Загора ще се срещнем и ще работим заедно с Александър Сипягин (Русия-САЩ). Естествено, слушали сме много негови записи и имаме прекрасни впечатления от работата му, но си мислех, че той няма откликне бързо на поканата на един непознат тромпетист и бенд, каквито сме ние за него" – не скри вълнението си от предстоящия концерт Александър Владигеров, лидер на Братя Владигерови квартет, в който участват още Константин Владигеров, Хуан Гарсия-Херерос (Колумбия) и Стоян Янкулов - Стунджи.

Александър Сипягин е роден в Ярославл, Русия. През 1991 г. се установява в Ню Йорк. Работи с групи на Джил Евънс, Джил Голдщайн, Джордж Грунц, Боб Моузес. Записва с Майкъл Брекър, Ерик Клептън, Доктор Джон, Елвис Костело, Дейвид Санборн и други. Много от тези записи впоследствие стават носители на „Грами". Като солист е реализирал 14 албума, последният от които излезе съвсем наскоро.

Полският джаз ще бъде представен от Мачей Фортуна трио - едно от най-интересните явления на полската сцена през последните две години. Имат издадени два албума.

Третата фестивална вечер е посветена на Луис Армстронг. Чест на великия Сачмо ще отдадат двама диригенти под пагон – полк. Бела Салоки – диригент на Унгарските полицейски специални сили, и капитан Цветомир Василев с Военния биг бенд на Стара Загора.

Много танци, усмивки и добро настроение обещават музикантите от Dixieland All Stars в последния концерт от фестивалната програма на Джаз форум Стара Загора, когато паркът, където се провеждат концертите, ще се превърне в Нови Орлеан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай