Виена почита Гена Димитрова

Откриват паметна плоча в дома на великото сопрано

Виена почита Гена Димитрова | StandartNews.com

Сдружението за култура и изкуство „Лилавият лебед” ще постави паметна плоча върху сградата на „Mühlgasse“ 22 във Виена, в която е било жилището на примата Гена Димитрова. Приятели на музиката отдават почит пред живота и творчеството на една от най-великите звезди на световната опера на ХХ век, прославила името на България.  На 14 декември в 11 часа посланикът ни в Австрия Иван Сираков и председателят на „Лилавият лебед” д-р Александър Александров ще открият монумента. Събитието ще бъде съпътствано от премиерата за Виена на документалния филм портрет „Обич за Гена” с автор Димитър Сотиров и оператор и продуцент Милена Стойкова - в Балната зала на Консерваторията „Прайнер“ на „Mühlgasse 30“, недалеч от дома на легендарното сопрано.

Животът на Гена Димитрова (1941-2005) е тясно свързан с Австрия – чувствата й към Виена надхвърлят успешните сценични изяви в държавната опера. „Гена много ценеше живота във Виена заради неговото спокойствие и уреденост. Тук бе и една от точките на нейното пристигане и заминаване по целия свят”, споделя пред „Меланж Булгарен“ осиновената ѝ дъщеря Милена Стойкова. Гена често кани гости и домът й в четвърти район на Виена е бил място за срещи на много интелектуалци.

Филмът „Обич за Гена“ е създаден през 2016-а за 75-годишнината от рождението на оперната дива и припомня нeйни изпълнения по световните сцени с Лучано Павароти, Хосе Карерас, Анна Томова-Синтова, Пласидо Доминго, Никола Мартинучи. Спомени за великата певица споделят нейни прочути приятели и колеги – Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Фиоренца Косото, Роберто Скандюци, Курт Ридъл, Александрина Милчева, Уго де Ана, Михаил Ангелов, Александрина Пендачанска, Анна Томова-Синтова и други. 69-минутният музикален портрет бе отличен с първа награда в категорията „Спектакли и концерти“ на VI-я международен фестивал „Николай Гяуров“ във Велинград и със специалното отличие на международното жури на ХI-ия международен фестивал „Балфест“ за принос в опазване на културното наследство – Пловдив, 2016. Показван е с голям успех в цяла България, както и в Берлин и Братислава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай