Вегетарианка взе страха на мъжете

Севда е перфекционист, особено в кухнята

Вегетарианка взе страха на мъжете | StandartNews.com

Тя твори събития, казват корифеите за победителката в "Мастър Шеф"

Севда Димитрова прави съвършени блюда от месо, без да ги опитва

Севда Димитрова спечели хиляди почитатели с победата си във втория сезон на "Мастър Шеф". Тя стана и първият вегетарианец, който победи в кулинарния тв формат въобще в света. Дамата взе страха на конкурентите с таланти си да готви месо и месни продукти, без да опитва крайния резултат. Журито - шефовете Андре Токев, Виктор Ангелов и Петър Михалчев - определи уменията й за "гениални", а ястията й за "събития".

Севда е фотограф - при това цирков, но няма специална тапия за това. През 2008-а тя и съпругът й Никола се установяват в Испания и за няколко години обикалят света заедно с трупата под шапитото. "Стана абсолютно случайно - чрез наш приятел, който е бивш цирков артист. Мъжът ми искаше да работи в чужбина, за да съберем пари за ново жилище. След шест месеца заминах и аз. Научихме се на място", разказва Севда.

Със съпруга си са заедно от 18-годишни. Запознават се, докато той диджейства в дискотека в Бургас. Веднага му направила силно впечатление, когато прекрачила прага на клуба. От тогава до днес Севда и Никола са неразделни. Почти през целия си живот работят нещо, което изисква да са 24 часа един до друг. "Абсолютно не сме си омръзнали, всеки ден намираме какво да си кажем. Нашата връзка се развива с времето.

Той е моята сол в живота

споделя кулинарката. Двамата не настояват толкова много да сключат брак, но се решили на важната стъпка заради натиска от роднините. Те непрекъснато ги питали кога най-накрая ще се оженят, защо се бавят и дали всичко е наред. "Нашата връзка по никакъв начин не се промени. Тя си е толкова хубава, колкото и преди сватбата. Но денят наистина беше специален и не съжалявам, че се омъжих "официално" за Никола", казва Севда. От първия миг тя разпознала любовта на живота си в неговите очи. Не крие, че почти всеки ден му казва, че е всичко за нея. А тя е много обичана жена. "Най-трудно ни беше може би последната година в Испания, когато направихме първия опит за инвитро оплождане. За съжаление, неуспешен. Давах й кураж постоянно. За щастие, успях бързо да я изкарам от дупката, в която изпадна", откровен е Никола. Спътникът в живота й никога не се е съмнявал в нея. Но е имал притеснения, че може да не издържи на психическото натоварване в "Мастър Шеф". "За пореден път, даже след 20 години, ме изненада и показа, че е силен човек", категоричен е той.

Със спечелените с невероятни ястия 100 000 лева двамата ще продължат по пътя към мечтата си.

Няма да се откажа да имам дете

заявява твърдо Севда. Разказва, че е минала през много периоди и размисли. Защо една жена иска да стане майка и дали само заради инстинкта й, са въпроси, на които тя дълго е търсила отговори. Според нея, много жени искат да родят от страх да не бъдат изоставени от съпрузите си. Други пък усещат, че биологичният им часовник ги притиска. Някои дори страдат от "хорска срама". "За себе си знам, че го искам - защото обичам Никола. Това е най-нормалното нещо, което очакваме с нетърпение във връзката ни", уверена е тя. В кулинарното шоу Севда не скри сълзите си, а те не бяха само от притеснение. "Едва ли съм разчувствала всички зрители. Но отдавна знам коя съм и къде се намирам. Не искам да бягам от себе си. Това съм аз. Когато имам хора като мъжа ми в живота си, няма нужда да се правя на някого другиго и да живея нечий чужд живот", уверява победителката.

По кулинарията се увлича в Испания. Като най-добри определя ястията, които приготвя за Никола. Любимите й храни са различни сирена, комбинирани с ядки, плодове - и, разбира се, плюс чаша хубаво вино. Твърди, че единственото блюдо, което не би опитала, е това, на което му личи, че е сготвено без желание. Експериментите в кухнята поддържат ентусиазма й. "Много ми харесва нещо, което по принцип е прието да се приготвя солено, аз да го приготвям сладко - и обратното. Например, солена панакота, сладко ризото, солено сорбе...", споделя Севда. Храната, която най-добре я описва, е солен карамелен сос с чили, който откриваш случайно в топка сладолед. Фината си фигура поддържа с кардио тренировки, особено когато има кой да я гони. Като по-млада тренира баскетбол, но не отказва да се включи в игра на волейбол. Най-откаченото нещо, което е правила, е да отиде на дайвинг - въпреки че не може да плува.

Вегетарианството е важна част от живота й, за която може да не си дава сметка, че е допринесла много за успеха й в състезанието за вкусове. На теория човек, който не яде месо, няма шанс да достигне до финала, камо ли да е победител. Обаче Севда се наема да я оспори. В повечето предизвикателства тя се справя повече от блестящо. Но нищо не й идва даром. С течение на времето е развила сетивата си така, че да познава как да сготви перфектно различни видове животински продукти. Тя гледа, мирише и

дори слуша мръвките

докато ги готви. Перфектно познава кулинарните закони в съчетаването между храните и подправките. Вратата на дома й е широко отворена за приятелите, които опитват храната й и дават критичното си мнение. Отказва се от месото, когато е на 16. Преди това родителите й се сърдели, когато го избутвала от чинията. Малко преди пълнолетието си тя се чувства достатъчно голяма, за да заяви категорично вкъщи, че става вегетарианка. Подбудите й далеч не са морални. "Отдавна съм разбрала, че всеки човек трябва да живее според собствените си разбирания. Никога не съм натрапвала своите като вегетарианец и дори не го споменавам, ако не се налага. Ако има родени вегетарианци, аз съм един от тях.

Никой не ме е карал и възпитавал, че е лошо да бъдат убивани животни. Просто не обичам да ям месо", категорична е Севда.

Освен за дете, бургазлийката смята да се бори и на професионалната кулинарна арена. След като разби клишето, че мъжете са по-добри готвачи, тя иска да стане шеф. Дори в близките дни започва работа в малко заведение, което държи под наем със съпруга си в Слънчев бряг. В плановете й отлежава и идеята да зарадва хоби готвачите със собствена кулинарна книга с рецепти. "В "Мастър Шеф" преоткрих кулинарния свят наново.

Така осмислям връщането си в България,

смята тя. А на всички неуверени в готварските си умения, дава само един съвет: "Правете всичко с любов". Според нея готвенето не трябва да бъде прието като задължение. Не е важно дали ястието е със скъпи продукти и сложно за изпълнение. "За да получите добър резултат, за да се опитате да го наградите следващия път - с нов продукт или с нещо друго", коментира Димитрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай