Вдигнаха отново дворците на Симеон

Включват дигитални екскурзоводи по пътя на Златния век

Вдигнаха отново дворците на Симеон | StandartNews.com

София. Блясъкът на Златния век вече може да се види на уникална макетна възстановка, дело на известния режисьор Съни Сънински. Проектът бе официално представен в Националния археологически музей от автора и консултантите проф. Николай Овчаров, проф. Маргарита Ваклинова и доц. д-р Стойчо Бонев.

 

Водещите археолози са дали ценни напътствия, както и реалната геодезична схема на терена, за да може дворците на Симеон Велики да оживеят в автентичния си вид. Това е първият по рода си макет на старините около Велики Преслав. Той ще бъде изложен в археологическия музей на втората българска столица, каза кметът на града Александър Горчев.

 

През летните месеци макетът с размери 6 кв. метра ще бъде поставен и непосредствено до разкопките, но под специална стъклена пирамида, уточни проф. Овчаров. Възстановката е част от грандиозния проект "Векът на цар Симеон оживява", който е на стойност 2,665 милиона лева и включва строителни консервационни дейности, пресъздаване на жива картина и дигитални екскурзоводи в старините на Велики Преслав. До края на юни електронните гидове ще бъдат на разположение на туристите, увери кметът Горчев.

 

Първият по рода си макет на Симеоновия дворец от времето на Златния век е с мащаб 1:100 и е изработван от екипа на Сънински в продължение на 7 месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай