В играта сме! Битката за БГ Оскар продължава

Сменихме филма, с който участваме в надпреварата

В играта сме! Битката за БГ Оскар продължава | StandartNews.com

Българското кино остава в играта за „Оскар”-ите. Филмът на Зорница София "Майка", отпадна от надпреварата заради неспазени техически изисквания, но Националният филмов център (НФЦ) определи нова българска кандидатура.Това е "В сърцето на машината" на Мартин Макариев.

Родният драматичен трилър от 2022 г. е награден със "Златна роза" на едноименния фестивал във Варна през 2021 г. и е носител на наградата за най-добър филм на "София Филм Фест" през 2022 г.

Решението е взето на заседание на Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди "Оскар" на Американската филмова академия. Комисията е в състав Мария Бакалова, председател и членове Катерина Ламбринова, Христо Христозов, Свилен Димитров, Катя Тричкова, Кристина Грозева и Александър Станишев.

"Майка" беше дисквалифициран, защото не изпълнява изискванията на Академията в Холивуд за съотношение между английска и чужда реч в продукцията. Преди това у нас имаше куп скандали около номинацията му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай