Томчета на Цанев, Зарев и Господинов дари Радев на библиотеката във Варна

Томчета на Цанев, Зарев и Господинов дари Радев на библиотеката във Варна | StandartNews.com

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев дари книги за фонда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков" във Варна. Дарението по повод Деня на народните будители включва книги на съвременни български автори като Стефан Цанев, Владимир Зарев и Георги Господинов, както и нови издания на книжния пазар, които ще провокират интереса на малките читатели на библиотеката.

„Денят на народните будители съвпадна с втория тур на местните избори, но независимо от хода на политическата надпревара трябва винаги да помним хората, благодарение на които българщината се е съхранила през вековете. Библиотеките не само пазят, а и популяризират книжовното наследство. В тях работят съвременните будители", категоричен беше евродепутатът и пожела в България да има повече образовани и четящи млади хора.

„Емил Радев прие лично мисията да бъде посланик на библиотеките и превърна в традиция своите дарения за обогатяване на библиотечния фонд", коментира Кристиана Димчева, завеждащ Центъра за справочно-библиографска информация и регионална история на библиотеката във Варна. Тя показа на евродепутата новата изложба, която са организирали по повод Деня на народните будители. Сред любопитните експонати бе и оригиналът на уникална покана от 1868 г. за благотворителност и съпричастие към българското училище. Евродепутатът предложи още следващата година варненската библиотека да организира конкурс, в който да се изявят млади хора.

„Поемам ангажимент да осигуря наградата за победителите – посещение в Европейския парламент в Брюксел – в сърцето на Обединена Европа", заяви Радев и допълни, че инициативата ще популяризира и библиотечната дейност във Варна.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП бе удостоен с грамота в знак на благодарност за дарението и съпричастието си към четенето. Той получи и афиш с будителите на Варна, изработен от деца, които се вълнуват от регионалната история. „Покрай новите технологии не съм забравил книгите и с удоволствие чета в свободното си време. Радвам се, че 10-годишната ми дъщеря също чете много. Децата първо свикват с компютрите и таблетите, но започнат ли да четат, съм сигурен, че завинаги ще запазят любовта си към книгите", сподели Емил Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай