Световна награда взе българин за филма "Шибил"

Едва на 20 години Никола Бозаджиев успя да се нареди до Стивън Спилбърг и Дейвид Линч

Световна награда взе българин за филма "Шибил" | StandartNews.com

Световно признание за млад български режисьор. Едва на 20 години Никола Бозаджиев успя да се нареди до Стивън Спилбърг и Дейвид Линч, предаде Lupa.bg

Свързва ги престижната награда, която българинът получава за филмовата адаптация на Йовковия разказ "Шибил".

На 15-годишна възраст Никола Бозаджиев жонглира с топки и смята, че това е неговотo призвание. Тогава едва ли е предполагал, че днес името му ще се нареди до това на Стивън Спилбърг и Ридли Скот. Историята на Никола се преобръща с един експеримент.

"На 17 г. се осмелих, имах желанието да пробвам нещо по-голямо и реших да напиша пълнометражен сценарий, адаптация върху Йордан Йовков. Това беше един експеримент. Нямах образование, когато започнах филма, както и когато го снимах", сподели режисьорът Никола Бозаджиев.

Никола завършва филма през 2019 г., а през 2020 г. разказът на Йовков, но вече като филм, обикаля света.

И само след около година лентата вече има 137 награди на 6 континента. Така, едва на 20 г., българският режисьорът печели и платинена реми награда за най-добър международен филм на "Worldfest Houston" в Америка.

"Още съм разтреперен от тази награда, защото важността ѝ в света на независимото кино е малко след "Оскар" и ЕМИ наградите в Aмерика", отбеляза режисьорът.

"Worldfest Houston" e най-старият независим филмов и видео фестивал в света, създаден през 1968 г. от продуцента Хънтър Tод.

Tова е фестивалът, на който са дебютирали Оливър Стоун, Дейвид Линч, Джордж Лукас, Ридли Скот и още огромни имена в кино индустрията.

Самият Стивън Спилбърг печели първата си награда с дебютния си филм "Амблин" на фестивала през 1969 г. На същите години, на които е днес и Никола. Ролята на Рада във филмовата адаптация на "Шибил" е поверена на Десислава Вулева.

"Проблемите и темите, които се засягат в "Шибил", са твърде актуални и днес. Нашият филм се стреми да ги акцентира отново - тези забравени ценности, като приятелството, обичта - искаме да ги покажем на света. Все още съм прекалено развълнувана, защото името на Никола е сред тези кино дейци, за които в момента постоянно слушаме.

Това е голямо признание, в същото време голяма отговорност, така че ние ще се стремим оттук нататък да вървим нагоре и да постигаме очакванията, които тази награда носи със себе си", добави актрисата Десислава Вулева.

Филмът "Шибил" се завръща в България след околосветското си пътешествие с национална премиера на 10 юни.

"Светът прегърна Йовков. Светът прегърна "Шибил". Светът прегърна България и всъщност откровеността и смелостта са стъпките, които ще победят тези трудни времена във всеки един аспект", подчерта Бозаджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай