Сряда,

Световна награда взе българин за филма "Шибил"

От: Мартина Суботинова -
480
Световна награда взе българин за филма "Шибил"
A
A
A

Световно признание за млад български режисьор. Едва на 20 години Никола Бозаджиев успя да се нареди до Стивън Спилбърг и Дейвид Линч, предаде Lupa.bg

Свързва ги престижната награда, която българинът получава за филмовата адаптация на Йовковия разказ "Шибил".

На 15-годишна възраст Никола Бозаджиев жонглира с топки и смята, че това е неговотo призвание. Тогава едва ли е предполагал, че днес името му ще се нареди до това на Стивън Спилбърг и Ридли Скот. Историята на Никола се преобръща с един експеримент.

"На 17 г. се осмелих, имах желанието да пробвам нещо по-голямо и реших да напиша пълнометражен сценарий, адаптация върху Йордан Йовков. Това беше един експеримент. Нямах образование, когато започнах филма, както и когато го снимах", сподели режисьорът Никола Бозаджиев.

Никола завършва филма през 2019 г., а през 2020 г. разказът на Йовков, но вече като филм, обикаля света.

И само след около година лентата вече има 137 награди на 6 континента. Така, едва на 20 г., българският режисьорът печели и платинена реми награда за най-добър международен филм на "Worldfest Houston" в Америка.

"Още съм разтреперен от тази награда, защото важността ѝ в света на независимото кино е малко след "Оскар" и ЕМИ наградите в Aмерика", отбеляза режисьорът.

"Worldfest Houston" e най-старият независим филмов и видео фестивал в света, създаден през 1968 г. от продуцента Хънтър Tод.

Tова е фестивалът, на който са дебютирали Оливър Стоун, Дейвид Линч, Джордж Лукас, Ридли Скот и още огромни имена в кино индустрията.

Самият Стивън Спилбърг печели първата си награда с дебютния си филм "Амблин" на фестивала през 1969 г. На същите години, на които е днес и Никола. Ролята на Рада във филмовата адаптация на "Шибил" е поверена на Десислава Вулева.

"Проблемите и темите, които се засягат в "Шибил", са твърде актуални и днес. Нашият филм се стреми да ги акцентира отново - тези забравени ценности, като приятелството, обичта - искаме да ги покажем на света. Все още съм прекалено развълнувана, защото името на Никола е сред тези кино дейци, за които в момента постоянно слушаме.

Това е голямо признание, в същото време голяма отговорност, така че ние ще се стремим оттук нататък да вървим нагоре и да постигаме очакванията, които тази награда носи със себе си", добави актрисата Десислава Вулева.

Филмът "Шибил" се завръща в България след околосветското си пътешествие с национална премиера на 10 юни.

"Светът прегърна Йовков. Светът прегърна "Шибил". Светът прегърна България и всъщност откровеността и смелостта са стъпките, които ще победят тези трудни времена във всеки един аспект", подчерта Бозаджиев.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички