Статуетките на „Любовта е лудост" вече като Оскарите

Статуетките на „Любовта е лудост" вече като Оскарите | StandartNews.com

Статуетките „Златната Афродита" на кинофестивала "Любовта е лудост" ще бъдат фини, нежни и по размерите на Оскарите. "Досега отличието от бронз за най-добрите кинаджии тежеше почти 3 килограма и беше направо свръхбагаж при изнасянето му в чужбина или при транспортирането му като пратка за лауреатите, които не могат да дойдат във Варна", обясни творческият директор на феста проф.Александър Грозев. А и трудно се държат от тези, които ги получават на сцената.

Авторът на статуетките, които традиционно се раздават в четири категории, Пламен Братанов скоро ще дебютира с родните Оскари за киното.

22-тото издание на „Любовта е лудост" се провежда за първи път в началото на сезона и ще бъде открито на другия ден след старта на астрономическото лято. Официалният старт ще бъде даден с филма "Българска рапсодия" на режисьора Иван Ничев, който ще грабне и голямата награда за кино тази година. В конкурсната програма се състезават 12 премиерни ленти, без нито една българска. С вход свободен ще бъде ретроспекцията на най-хубавите филми на Рангел Вълчанов, Джоко Росич, Борис Карадимчев. Панорамата включва „Италианска класика" от 50- и 60-те години като филмите - "Чочарка", "Хляб, любов и ...", свежо китайско кино и руските шедьоври "Гара за двама" и "Не тъгувай" и др. Зрителите ще могат да видят и палестинския филм "Омар", спечелил награда в престижната селекция"Особен поглед" в Кан. Ще се завъртят и класическите любовни филми" Лолита" и "Жената на френския лейтенант". Общо 75 филма са предвидени за вярната варненска публика, киноманите и гостите на града.

Престижното жури ще оглави грузинката с американски паспорт Нана Джорджазе, лауреат на „Златната Афродита" с филма си "Лято или 27 пропуснати целувки" през 2000 г. Българският представител е режисьорът Костадин Монев, автор на документални филми и на последния - „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай