Стара Загора готви юбилей на Борис Христов

Стара Загора готви юбилей на Борис Христов | StandartNews.com

Стара Загора. Паметна плоча на великия Борис Христов ще бъде открита в Стара Загора на 9 май, за да напомня за краткото пребиваване на големия певец в Града на липите. Същия ден вечерта в оперния театър ще бъде представен галаконцерт спектакъл "Уникалните български баси". В него за първи път ще прозвучи песен за Борис Христов, написана от Цветан Добрев - български композитор, който живее в чужбина. Проявите са включени в културния календар на община Стара Загора и са част от програмата за отбелязването на 100-годишнината от рождението на големия певец. Тя е на 18 май и е част от календара на ЮНЕСКО за тази година.

Първата проява - изложба за живота и творчеството на Борис Христов, ще бъде открита във фоайето на операта още в края на април. На 12 май в оперния театър ще бъде изнесен спектакъл на "Набуко" от Джузепе Верди. На 13-и е прожекцията на "Борис Христов - портрет на един глас", предаване на телевизията в Лугано - Италианска Швейцария, състояло се в навечерието на Коледа през 1976 година.

Почитателите на световния бас на 16 май ще могат де видят и един уникален видеозапис на "Реквием" от Верди с негово участие - концертно изпълнение от 1971 г. в Копенхаген, предоставено от Националната телевизия на Кралство Дания.
На 17 май старозагорци ще представят в НДК "Дон Карлос" от Верди с участието на именити гости от Италия и наши известни оперни певци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай