Спайк Лий: Историята се повтаря

Култовият режисьор представи нова продукция, посветена на полицейското насилие в САЩ

Спайк Лий: Историята се повтаря | StandartNews.com

Култовият кинаджия Спайк Лий представи новия си късометражен филм „3 Brothers“ по CNN в рамките на специалната телевизионна програма „I Can’t Breath: Black Men Living and Dying In America“, посветена на полицейското насилие над афроамериканското население в САЩ.

Лий беше виртуален гост на „Вечерното шоу с Джими Фалън“, където обсъди новата си продукция, в която пита: „Кога историята ще спре да се повтаря?“. В нея се съпоставят три подобни случая, в които афроамеркански мъже биват задушени от служители на реда по време на арест – смъртта на Джордж Флойд, смъртта на Ерик Гарнър от 2014-а и смъртта на неговия герой Радио Рахим от култовия филм „Do the Right Thing“ от 1989-а.

Лий разкрива, че персонажът Радио Рахим може да е филмов герой, но действията в лентата са базирани на истинско събитие.

„Майкъл Стюърт е истински човек, графити артист, който е бил убит през 1983-а в Ню Йорк. Това беше и вдъхновението за филма. Тогава полицаи му скочили, хванали го в задушаваща хватка, той изпаднал в кома и няколко дни по-късно умрял“, разказва Лий.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай