Шостакович звучи в Античния театър

95 музиканти от Операта в Пловдив свирят Седма симфония

Шостакович звучи в Античния театър | StandartNews.com

Грандиозен концерт с великата музика на Шостакович започва от 20 часа на 22 август в Античния театър в Пловдив. 95  музиканти от операта под тепетата ще изпълнят Седма симфония под палката на маестро Диан Чобанов – легендарното произведение, което отразява не само волята за победа, но и неустоимата сила и дух на руския народ. Дмитрий Шостакович започва да композира вариации още през 1935 година в жанр Passacaglia. През лятото на 1941-а първата част е напълно готова. Шостакович разказва: „Работех по-бързо от всякога. Не можех да правя нищо друго. Наколо беше ужасно. Война. В музиката си просто исках да уловя образа на страната ни, която се бореше толкова отчаяно. В първия ден на войната вече бях започнал работата си. Тогава живеех в консерваторията, както много други музиканти. Композирах, но бях и боец. Не спях и не ядах”. Няколко дни преди началото на 1942-а творбата е изцяло готова. Първото изпълнение е в Куйбишев, където е евакуирана трупата на Болшой театър  5 март 1942 г. Репортери от различни страни идват на премиерата. Оценка на музикалната критика и публика е повече от висока. Най-известните филхармонични общества по света искат партитурите. Първите изпълнения зад граница са няколко месеца по-късно в Лондон и в Ню Йорк под палката на Артуро Тосканини. От тук нататък музиката тръгва по целия свят.

На 9 август 1942-а, когато според плана на Хитлер Ленинград е трябвало да бъде превзет, навсякъде звучи Симфонията на Шостакович. Подготовката за този концерт започва още през зимата, а партитурата е доставена от самолет, неизвестно как промушил се през блокатата, продължила 872 дни. Много от професионалните музиканти вече са загинали в битка или починали от глад. Високоговорителите съобщават, че се издирват музиканти – събират се валдхорнисти, тромбонисти и цигулари, направо от близката фронтова линия. Решено е, че ще дирижира Карл Елиасберг, а за първите репетиции го докарват на шейна, защото няма сили да ходи. Отначало се събират 9 човека, после стават повече и повече. Това е началото на  този единствен и най-страшен концерт на всички времена. Звучат страданието, болката, ужасът от войната и накрая - несломимата вяра на съветските хора в победата. "Музиката е моето оръжие", заявява Шостакович. Портретът му е поместен на корицата на списание "Тайм" от 20 юли 1942 г.

Командващият Ленинградския фронт генерал  Говоров през цялото време на концерта поддържа масиран огън срещу вражеските батареи, за да не пречат снарядите им на музиката!  По думите на знаменития цигулар и диригент Давид Ойстрах по време на войната симфонията на Шостакович наистина е звучала като "пророчество за победата над фашизма". Германците, станали неволни слушатели, са изумени. Един от немските войници по-късно споделя: ”В деня на изпълнението на Ленинградската симфония разбрахме, че ще загубим не само битката, но и цялата война.Тогава почувствахме силата на руския народ, който можеше да преодолее всичко”.

Изпълнител на проекта е Фондация за културни и образователни  програми "Открито море" – Москва под патронажа на руското посолство у нас.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай