Шон Пен: Станах актьор заради Де Ниро

Шон Пен: Станах актьор заради Де Ниро | StandartNews.com

Свободата в Америка вече не е това, което беше, казва носителят на два оскара

Преди дни Мадона сподели в Инстаграм секси кадър от времето, когато бе омъжена за Шон Пен. Поводът бяха рождените им дни - нейният на 16 август и неговият - на 17-и. Тогава той навърши 55. Снимката е правена през 1988-а от фотографа Хърб Бриц. Бракът на Шон Пен и Мадона продължи 4 години - от 1985 до 1989-а. Те се срещат на снимачната площадка на видеото към парчето "Материално момиче" и се женят само няколко месеца след това.

Въпреки скандалите и плесниците, остават приятели след развода, а в много свои интервюта Мадона неведнъж е подчертавала, че актьорът е любовта на живота й. През 1996-а Шон Пен се жени за актрисата Робин Райт, с която имат син и дъщеря.

Развеждат се през 2010-а. Скоро приключи и близо двегодишната му връзка с Чарлийз Терон.
След публикуването на снимката на Бриц, социалните мрежи бяха залети с догадки за възможен рестарт на връзката между Мадона и Шон. "Просто носталгия или имате да съобщите нещо?" и "Винаги сме ви харесвали като двойка" бяха само част от откровенията на феновете.

Шон е роден на една и съща дата с Робърт де Ниро. "Моята и неговата майка са уверени, че 17 август е рожденият ден на боговете. Но е факт, че станах актьор заради него".

Пен навярно е единствената звезда в Холивуд с награди от всички главни фестивали по света - Сан Себастиан, Берлин, Кан и Венеция (два пъти). Освен това е и сред малкото, печелили два пъти "Оскар" за главна роля - за "Реката на тайните" на Клинт Истууд и за "Милк" на Гюс Ван Сант. Но освен че е сред най-добрите съвременни актьори, той е смятан едва ли не и за "будната съвест на Америка". За един от последните холивудски бунтари. Предлагаме ви най-интересното от негови интервюта в британските "Телеграф" и "Гардиън", TV 1000 и "Комсомолска правда", в които той разкрива нещата, на които държи в живота.

- Своя първи "Оскар" получихте за роля във филм на Клинт Истууд. Какво е да работите под неговата режисура?
- Принадлежа към актьорите, предпочитащи да експериментират, да пробват едно или друго, поради което се нуждаят от повече дубли. Така съм устроен. Но Клинт е съвсем друг. С него няма много време да си играеш на търсене и намиране - налага се просто от раз да дадеш най-доброто от себе си.
- Явно харесвате и Терънс Малик, защото след "Тънка червена линия" снимахте с него в "Дървото на живота", макар и в епизодичен персонаж?
- Малик ми оказа огромно влияние. Хората често се влюбват в киното му - дотолкова, че са готови да се снимат във всеки негов следващ филм, независимо колко сложно може да е това. Щом участваш във "фабриката за сънища" на Терънс Малик, значи се съгласяваш с неговите условия: той снима по начин, по който никой друг вече не го прави. Филмите му успяват да кажат важни неща за мястото ти в живота и на земята, а изобразителната им страна е истински чудотворна. По време на снимки той не забелязва нищо извън полезрението на камерата - толкова силно е съсредоточен. Подобно на други големи режисьори, Малик е напълно независим, въплътявайки на екрана своите сънища - това е много важно и влияе силно върху колегите му.
- Защо се заехте с режисурата?
- Защото чувствах, че играта вече не ми бе достатъчна. Имам още много неща, които искам да кажа. В един момент реших да зарежа киното

5 години не се снимах

Веднъж при мен дойде Дъстин Хофман и каза: "Не си приключил с нищо, просто си разочарован." Той улучи право в целта. Тогава започнах да пиша сценарии и да правя филми, сам да създавам атмосферата, в която исках да живея. Ставайки режисьор, открих свободата, която търсех като актьор. Днес моите деца са актьори, но се радвам, че имат здравословно отношение към славата. Те са талантливи и щастливи млади хора.

- Докато снимахте "Сред дивата природа" за загиналия в Аляска млад пътешественик, твърдяхте, че би ви се искало да захвърлите всичко и да отидете в гората. Още ли имате подобно желание?
- Желанието да избяга на свобода, е свойствено на всеки човек. Макар че може и да не го забелязваме, когато се чувстваме нужни някому. За някого това може и да е контрапродуктивно чувство, но не и за мен. Преди много пътувах из страната. Още като получих шофьорската си книжка

пътешествията се превърнаха в моя страст

Но днес времето е друго. Навсякъде висят знаци - прави това, не прави онова. Америка вече не е същата свободна страна, каквато беше преди.

- Как се чувства един актьор интелектуалец като част от звездната система на Холивуд?
- Изкуството и шоубизнесът са взаимно изключващи се неща. Принуден съм постоянно да си задавам въпроси относно своето място в света на шоубизнеса, над който господства рекламата. Това е непрестанна битка за собствената душа и непрестанен страх да не би да си продал своя талант. Понякога чувствам, че в света, в който всички са толкова загрижени за здравословния си режим, има сериозен недостиг на духовна храна за чувствителните души.

- Пречи ли ви известността?
- Една част от мен постоянно се интересува какво би било, ако не ми се налагаше да играя по правилата на шоубизнеса, ако не бях част от звездната система... Но дори и ако живеехме в справедлив свят, в който на учителите се плащаше толкова, колкото на актьорите, а кинозвездите бяха оценявани по качеството на тяхната игра, то и тогава не бихме избегнали страданията, борбата, разкъсването. Защото

в крайна сметка сме в капана на своите тела

на своята природа, на своите вътрешни ритми. Пред зрителите и пред самия себе си е необходимо да се явяваш винаги по нов начин. Това също е борба. Не може винаги да играеш една роля.
Известността ми е багаж - най-често излишен. Той ми пречи във войната с публиката, която се налага да водя, за да я накарам да вижда на екрана не мен, а персонажите ми.

- В какви отношения сте с бившите си съпруги - Мадона и Робин Райт?
- Обикновено по време на развод се опитваш да нараниш бившата си половинка. Но после виждаш всичките си провали по отношение на тази жена, на този брак, на приятелството - и към себе си също. Защото не е важно коя е била, или не е била тя. За щастие или нещастие, тази жена е била част от живота ти и разбираш, че тя няма отношение към твоето собствено развитие. Всичко зависи от теб самия. С първата си жена съм в добри отношения. Общувам с втората и децата съвсем нормално. Щастлив човек съм.

- През годините стесни ли се кръгът ви от приятели?
- Доста. Мнозина ги обичам, те до ден днешен са ми скъпи, но вече не общувам с тях както преди. Някъде в живота нашите пътища се разделиха. Когато казвам, че моите най-близки приятели са далече, това е самата истина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай