Пианист прекъсна концерт заради запис със смартфон

Световноизвестният Кристиан Цимерман не изпълни бис и отказа прием с почитатели

Пианист прекъсна концерт заради запис със смартфон | StandartNews.com

Есен. Световноизвестният пианист Кристиан Цимерман прекъсна концерта и напусна сцената, след като забеляза, че почитател от публиката го записва с мобилен телефон. След минути 56-годишният музикант се върна и заяви "Разрушаването на музиката заради Youtube е огромно." Цимерман участва в пиано-фестивала в Есен, Западна Германия. 

По думите на организаторите на фестивала, по време на изпълнението пианистът забелязал, че го снимат със смартфон от балкона. Помолил зрителя да престане, но той не спрял устройството. Тогава Цимерман напуснал сцената и след като се върнал, довършил само репертоара. Отказал да изпълни бис, както и да присъства на официален прием с почитатели след концерта. 

Кристиан Цимерман съобщи на публиката, че е губил проекти и договори, поради това, че звукозаписни компании са му казвали: "Съжаляваме, това вече го има в Youtube". 

Директорът на фестивала подкрепя позицията му с думите "Това, което се случи, е чисто и просто кражба."

С този акт Цимерман се присъединява към общността на артисти от всички сфери на изкуството, които се противопоставят на това да бъдат записвани от публиката си, като Роджър Уотърс от "Пинк Флойд", инди-групата Yeah Yeah Yeahs и британския комик Лий Хърст, който дори се изправи пред съда през 2009 г., след като счупи телефона на свой фен по време на представление. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай