Петък,

Написаха песен за авторката на българското знаме

От: Агенция Стандарт -
466
Написаха песен за авторката на българското знаме
A
A
A

В нито една песен не се пее за авторката на българското знаме - 14-годишната Стилияна Параскевова. Преди 145 години тя се заема със задачата да създаде знаме, което да влезе в битка - Освободителната война. Задачата и проекта за флага Стилияна получава от баща си - ямболския търговец Иван Параскевов. Шест месеца момичето е затворено в тайна стая и подрежда бялото, зеленото и червеното, така както ги познаваме и днес, припомня Нова. 

Текста и музиката на песента “Героите ще се родят” е дело на Дарияна Куманова. Родена в България, тя завършва цигулка в музикалното училище в София, а след това - пеене и импровизация в Музикалната академия. Повече от 20 години Дарияна работи в Италия. От 2011 г. е доцент в Академията на Санремо, работи като джаз певица, цигуларка и вокален педагог. През 2013 г. участва във филма "Сибирско възпитание" на режисьора Габриеле Салваторес (носител на "Оскар" за филма "Mediterraneo"), където в главната роля е Джон Малкович. Дарияна е наградена лично от президента на Италия Наполитано, заедно с Енио Мориконе и Бернардо Бертолучи. През 2017 г. Дарияна Куманова отваря звукозаписно студио и музикално училище в Милано. През 2018 г. дирижира оркестъра на Санремо 2018 с песента "Бианка", изпълнена от Леонардо Монтейро. Дарияна Куманова е единствената жена диригент на оркестъра за 2018 г., както и четвъртата жена диригент на оркестъра в 70-годишната история на фестивала. 

За създаването на музиката на Дарияна Куманова партнира Елия Дзамболин, познат като ELYA. Той е млад певец и композитор, основател на групата "Attika". През през 2012 г. песента му "Non surrenderti" е отличена от MTV. През 2016 г. Елия тръгва по соло път. През 2019 г. издаде дебютния си соло албум, продуциран от Роберто Висентин. Последва 43-дневно турне из Италия. 

Автор на аранжимента на “Героите ще се родят” е Федерико Альоша Ариоли. Роден в Милано, той учи пиано от седем годишен. Има наситен път като барабанист. Участник е в създаването на много хитове в Италия. През 2012 г. се дипломира като аранжор. Работил е за X Factor Италия и MTV. 

Изпълнител на песента е Мира Попова. Тя и Дарияна се срещат на музикален кастинг и тогава уникалните гласови данни на момичето от Троян правят впечатление на вокалния педагог. Впоследствие Мира печели Гран При на авторитетния конкурс „Арт Мюзик Фестивал 2019“ в Милано и още там се заражда идеята да се композира специална песен за нестандартния глас на младата изпълнителка. Интересен факт е, че Мира е на 14 години, също като създателката на българското знаме. 

Автор на идеята за песента “Героите ще се родят” е журналистът от Нова Благой Цицелков. Той открива историята на Стилияна Параскевова през 2016 г. 


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com