Мария Илиева и Миро пеят за майки в нужда

След благотворителния концерт Ангел тича на финала в "Денсинг старс"

Мария Илиева и Миро пеят за майки в нужда | StandartNews.com

"Шарената къща - дом за мама и деца" помага на самотни жени да намерят подслон и да си стъпят на краката. Разходите за поддържането на жилища не са малки и авторите на този проект залагат на милостта на хората, канейки ги на благотворителен концерт в петък, 7 юни, във Военния клуб. Ще пеят Миро, Мария Илиева, Ангел и Мойсей, а актрисата Весела Казакова ще излъчи анимационното филмче, заради което преди дни получи награди от филмовата академия.

Майка с две деца похлопва на вратата на пастор Иводор Ковачев и съпругата му преди 4 г. Съпругът й е зад решетките, където капелан е Иводор. Мошеникът, представящ се за адвокат, измамил куп нашенци, а след като излязъл от затвора, се впуснал да скубе и балами и по света и сега го търси и "Интерпол". Мъжът разписал много фалшиви документи от името на жена си и макар да се развеждат впоследствие, тя още плаща негови дългове. "Една нощ към 3 ч ни се обади, че е на гарата с двете деца. Близо месец жената живееше в офиса ни, докато намерим дом да я настаним. Когато стана земетресението в Хаити, много искахме да помогнем на тези далечни непознати хора. Помислихме, че ако обединим партньори и дори с малко да участват, но редовно - 5, 10 лева, пак ще има голям смисъл. И се появи "Шарената къща - дом за мама и деца" - място, където майки с деца в нужда получат втори шанс. Говорихме с наши приятели с колко могат да се включат и така започнахме. Те

не са богати, но прегърнаха идеята

и наехме първия апартамент", разказва Жани Ковачева. Тя и съпругът й Иводор помагат само на самотни майки с деца, не на бедни семейства, в които и таткото присъства. Освен двете къщи, които са наели и поддържат, те осигуряват средства и провизии на самотни майки, които имат жилища, но са супер зле финансово. "Когато хазяите разберат, че става въпрос за сама жена, и не искат да й дадат квартира. Ние сме наемали жилищата от наше име. Единият е в "Младост", сега там има само една майка, другата си стъпи на краката. Другата къща е в Княжево. Там има една майка с 4 деца, чийто съпруг също е в затвора. Той е част от групата на моя съпруг, Иводор. Разходите по сметките са

горе-долу около 500 лева на дом

Например жената, за която разказах в началото, тя си намери работа, но й запорираха половината заплата заради далаверите на мъжа й. Затова продължаваме да помагаме и със средства за храна. На тези майки, които имат свои жилища, също помагаме със средства за лекарства, за операции, за лагери, децата им посещават нашето "Училище по изкуства ЩАСТЛИВИ ДЕЦА", без да плащат такса. За трета година сме помогнали на около 20 майки общо. Ние не искаме да осигурим просто преживяване, а да помогнем на тези хора да бъдат емоционално здрави", обяснява Жани. "Приходите на училището ни подкрепят разходите за шарените къщи, но не винаги достигат. Тези концерти ги наричаме "Родени за живот".

Преди сме го правили за лишени от свобода

и техните деца, като правим срещи в затвора. Сега е ред да помогнем на самотните майки. Не говорим за билети, а за дарителски карти на стойност 10 и 20 лева. Продават се и в книжарница "Сиелси", допълва Жани. В петък ще пеят Мария Илиева, Миро, Ангел и Мойсей.

Веси Казакова ще представи 12-минутното филмче "Заради мама", на което е продуцент и за което взе две награди от филмовата академия. "Ангел, той ни е син, ще тича след това за финала на "Денсинг старс". Татко му Иводор също, защото ще трябва да го защитава. Децата от училището ни за изкуства са приготвили специална програма", разказва още Жани. Проектът на Ковачеви "Шарената къща" е част от Фондацията им "Мисия Спасение". Млади момчета, излежали присъдите си, също получават пристан в дом "Прибежище", където пак им се помага да си стъпят на краката.

Миро: Един без друг всички сме сираци

Не познавам човек, който да не е изпадал в емоционална или физическа нужда. В такива моменти е хубаво да знаем, че сме общност, че не сме сами на този свят. Господ и словото ни казват да обичаме ближния като себе си, да се грижим за сирачетата и вдовиците, защото един без друг ние наистина сме сираци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай