Малин Кръстев режисира своя пиеса

Малин Кръстев режисира своя пиеса | StandartNews.com

Господарите на ефира скоро излизат в "Свалячи" на Елин Рахнев
Владо Пенев и Геро са братя в драмата "Семеен албум" на Младежкия

Малин Кръстев се оказва не само отличен актьор, но и чудесен автор. Звездата на Младежкия театър най-после се реши да постави пиесата си "Семеен албум", писана през 1996-а. Първите две представления през уикенда бяха аплодирани както от вечно капризните представители на гилдията, така и от средностатистически зрители. Текстът, който вероятно е вдъхновен от разказите на великия Николай Бинев около отколешния му навик да събира снимки от детските години на колеги и приятели, трябваше да се появи през 90-те в Народния. Тогава обаче постановката не се случи. Явно сега й е дошло времето - още повече че тя не е зависима от него, защото дълбае във вечни теми.

"Ако някоя сутрин се събудиш и кафето е свършило, а навън се извива буря, не оставяй вратата отворена, защото през нея могат да влязат повече тайни, отколкото можеш да запазиш!", е увертюрата към спектакъла.

В него двама братя и една Златна ябълка се опитват да овладеят живота, но прекършените им чувства и най-вече страхът от света им пречи да се превърнат в щастливи хора.

Сис е по-зрелият - мълчи като темерут с часове, има колекция от яркоцветни вратовръзки, препасва кухненски престилки с къдрички, мечтае да се влюби, обожава гмуркането (особено на снимка), не позволява на когото и да било да чупи чадърите му... Владо Пенев е много тъжен, но и комичен - така, както повелява типажът му на мъж, който се опитва да преследва изгубеното време.

Пони е по-малкият - има черновато чувство за хумор, реже крачоли на панталони и ръкави на ризи, пришива допълнителни джобове по дрехите си, няма отношение към нищо. Цветята са голямата му страст - нарича всяко от тях с име на любим човек. Герасим Георгиев-Геро е колоритно-забавен и драматично-безнадежден, защото героят му е изключително безпомощен в търсене на емоции.

Сис и Пони си мислят, че внезапно връхлетялата като дъжд Дея ще ги спаси - защото тя твърди, че може да се влюби в първия, а с втория си приличат като две капки вода. Причината за обичта й към Пони е съвсем обикновена - те имат общ баща. Но горкият по-малък брат така и не го разбира. Дея изчезва от живота им така, както се е появила - като светкавица, която излъчва светлина, докато всеки от тях брои до осем. Героинята на Искра Донова първо е свежарски-въодушевена, но свършва в реката.

"Когато изгубиш родителите си, те осиновява Смъртта. Когато изгубиш себе си, оставаш в ръцете на Бога", е една от фрази, разкриващи посланията на автора. Сценографията и костюмите са на Кирил Наумов, музиката е на Калин Николов.
Господарите на ефира отдавна са в епицентъра на още една акция. Малин и Геро на 8 и 9 януари излизат в "Свалячи" - новата творба на Елин Рахнев. "Пиесата е моята невъзможност към света. Героите са директорите на сълзата и усмивката. "Свалячи" е продължение на всичко онова, което започна със знаковата реплика от "Фенове": Какъв човек трябва да се родиш, за станеш страничен съдия!?", споделя прочутият автор на стихове и драматургия. Десетки поклонници ще атакуват "Открита сцена" на "Раковски", която остава в историята като "Сълза и смях". Режисьор е Пламен Панев. Малин Кръстев и Герасим Георгиев са в стихията си - те са не само странични съдии, но и експерти в омайването на палави мадами. Но, за беда, не им върви в любовта. А това провокира у тях хиляди въпроси за смисъла на живота и смъртта. Толкова се отчайват, че се озовават на ръба на пропастта - обмислят вариант да се самоубият. Наблюденията им върху живота от страничната линия в "Б" футболна група никак не им помага да го приемат по-лековато. Реалността няма много общо с еуфорията по трибуните. Затова Малинко и Геро ту разплакват, ту разсмиват. Консултант е известният бивш съдия Антон Генов, според когото Геро има всички шансове да влезе в книгата на рекордите "Гинес" като най-тежкия футболен рефер. Копродуцент пък е треньорът на националния отбор на България по Шотокан карате Димитър Тодоранов - европейски, балкански и републикански шампион в този спорт. Той направи "Любов в Операта" с Лили Иванова. Попзвездата е отявлена театралка, така че може би ще се появи на премиерата. Билетите вече се продават с мълниеносна скорост.

"Свалячи" е своеобразно продължение на култовите "Фенове" - най-поставяният текст от съвременен автор, игран в над 30 държави от 2 континента, гледан от хиляди. Христо Гърбов и Валентин Танев, режисирани от Иглика Трифонова, ще излязат отново пред публиката. В баш театралните държави като Русия и Англия проектът вероятно би станал общ - първо "Фенове", после "Свалячи". Четири часа кеф, каламбури, оригиналности и актьорски върхове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай