Лина Хийди: Аз съм мъжкарана и мързеливо леке

Лина Хийди: Аз съм мъжкарана и мързеливо леке | StandartNews.com

Тирион или Аря трябва да убият Церсей, казва звездата от "Игра на тронове"

Англичанката Лина Хийди има роли в „Остатъците от деня", „Онегин", „Братя Грим", „300", „300: Възходът на една империя", сериалите „Терминатор: Хрониките на Сара Конър", но светът я познава от ролята й на бруталната, жестока, егоистична кучка Церсей Ланистър от "Игра на тронове". В последния сезон, който свърши преди седмица, нейната героиня изживя своя триумф - с един безкомпромисен, добре планиран, коварен жест тя унищожи всичките си врагове и седна на железния трон.
Хийди обаче няма нищо общо със своята героиня. Номинираната два пъти за "Еми" актриса, е покрита с татуировки, косата й е гарваново-черна, а за сагата използва руса перука. Тя е далеч от подозрителната и без чувство за хумор Церсей Ланистър. Хийди е откровена, непретенциозна, хаплива и не се притеснява да псува. Ето какво разказва актрисата за сериала и себе си пред "Ентертейнмънт уикли" и biography.com.

- Предсказанието на Маги Жабата, че вашата героиня Церсей няма да има деца се оказа вярно.

- Да, пророчеството най-накрая се сбъдна, което е ужасно. В същото време Церсей изживя своя най-велик триумф. Тя се отърва от всичките си врагове, което всъщност вярваше, че ще направи. После видя последното си дете мъртво, но в очите й се чете: "Е, добре, ще нося короната!". Всичко е толкова грешно с нея.

- Беше невероятно! Тя унищожи всички отведнъж!

- Направо се озъбих, когато прочетох сценария. Всеки зрител ще бъде поразен и развълнуван, но и раздразнен, защото ще са на странатана Церсей поне за една минута.

- Героинята отдели специално внимание на монахинята Септа Унела, която я измъчваше...

- Беше толкова гадно и велико. Всички видяха какво стана между тях двете. Не смятам, че хората ще се въздържат да се зарадват. Но то беше толкова извратено - направо брилянтно. Сцената трябваше да е по-страшна, но просто не успяхме да я направим. Това е по-меката версия, която все пак е доста гадна. Бих предпочела да ме взривят в септата пред това.

- Церсей винаги е искалa власт, но не и непременно Желязния трон..

- Да, така е.

- Тя вероятно не си е помисляла, че така ще се случи...

- Да. Тя направи всичко това, за да бъде абсолютно независима. Повече никой и никога няма да й казва какво трябва да върши. Това беше краят.

- Най-често задаваният въпрос на актьорите е кой ще се седне в железния трон? Каква беше вашата реакция, когато прочетохте сценария и разбрахте, че това е Церсей - поне за сега?

- Не можех да повярвам. Бях наистина шокирана. Прочетох го около девет пъти и си мислех: "Вие сигурно се шегувате!" След това започнах да се чудя кой ще я свали оттам, защото тя ще се задържи само за секунда. Всички се питат: "Какво по дяволите, ще стане след това?" Ами, ние отново ще играем играта, която се развива всеки сезон, а именно: "Кой е следващият, който ще седне на трона?"

- Значи, предвиждате, че Церсей няма да управлява дълго?

- Да. Със сигурност няма! Никакъв шанс, по дяволите. Това е просто една запетайка в общата лудост. Докато четох "Корабите пристигат" - така се казва един от предстоящите епизоди, направо настръхнах. Продължават да ни дразнят всеки сезон и не знам какво ще се случи, защото никой не ти казва нищо. Предполагам, че ще бъде страхотна битка. Кой знае? Пълна загадка.

- Пристигането на Денерис във Вестерос носи перспективата Церсей да се види отново с брат си Тирион...

- Очаквам с нетърпение като всички да видя отново заедно Церсей и Тирион. Взаимодействието между тях просто се получава много добре. Тези двама персонажи са толкова интересни, защото се мразят страшно много, също така се и уважават. Но ако имат шанс, биха се убили на мига.

- Все пак повечето седнали на железния трон не го напускат живи. Това притеснява ли ви?

- Не. Винаги съм казвала, че когато моментът настъпи за нейната смърт, трябва да го направи правилният човек и да стане на него достатъчно продължително, красиво и кърваво.

- И кой е той?

- Мисля, че трябва да е Аря или Тирион.

- Да, Тирион определено ще бъде заинтригуван...

- Никой не би искал повече смъртта на Церсей от него. Много бих се зарадвала на подобна сцена с Питър Динклидж. Може дори да имаме прощална целувка или нещо подобно.

- Един от най-силните моменти за Церсей беше Походът на срама в предишния сезон. Как се отрази той на героинята ви и на вас?

- Някои хора ме помислиха за по-слаба актриса, защото не си показах циците. Знаете ли какво? Бях в шок. Снимала съм голи сцени, не съм против тях, но знам, че съм много емоционална актриса. В името на добре свършената работа трябва да се оставя да бъда уязвима. Не знам друг начин да успея. Всичко ми влияе. Ядоса ме мисълта да бъда три дни гола. А не искам да се ядосвам. Не мисля, че Церсей би била ядосана. Искам да правя нещата като нея – емоционално. И прекрасната Ребека (Ван Клийв, дубльорката на Хийди) успя да издържи и да бъде гола. На нея също й беше трудно. Това не е най-нормалното нещо, което можеш да направиш. Снимам филми всяка година, но при мисълта децата ми да ме видят без дрехи ми дойде в повече. Хората, които са разбрали замисъла, са сметнали сцената за велика. Аз не съм се покрила, бях до Ребека и през трите дни. Колкото до Церсей - при нея това влоши още повече нещата. Тя не можеше да повярва какво й се е случило. И това подсили жаждата й за власт.

- Вие сте една от малкото актриси днес, която едновременно спира дъха с красотата си и може да играе невероятна гаднярка.

- Забавно е да бъдеш различна във всичко. Весело е да играеш с меч в ръката. Нали за това мечтаят децата? Аз съм много активен човек в реалния живот, така че винаги е приятно да развъртиш меч и по време на работа.

- Имиджът ви на лошо момиче като че ли започна в телевизионния филм от 1994-а "Макгайвър"?

- Там не бях такава гаднярка. Всъщност помня много точно, че бях очилата маниачка на тема наука.

- През последните години героините ви са по-активни физически, готови да сграбчат съдбата за гърлото. Вие често се възползвате от бойни тренировки с колегите.

- Да. Така е. Аз съм мъжкарана. Много съм активна, макар че понякога съм мързеливо леке. Но шанса да се учиш от професионалисти не е за изпускане. Бойните тренировки изразяват физиката. Да съм хладнокръвна е предизвикателство за мен. Има и елемент на катарзис - правя неща, с които се разминавам в реалността.

- Церсей винаги е смятала, че е по-добре да се страхуват от теб, отколкото да те обичат. Вие как мислите?

- Наистина обичам Церсей. Когато снимам сериала, не спирам да мисля за нея. Никога. В семейство като това, в което тя е израснала, да си уязвим е опасно. Нейният метод е да мисли единствено и само за себе си и да пази децата си, които вече умряха.

- Заради работата си обикаляте света. Това подарък ли е?

- Това е кървав кошмар. Аз съм номад, винаги пътувам от едно място към друго. Благословена съм с работата си, но е просто безкрайно мъчително да посетите най-красивите места на земята, но да ги видите само за три дни, защото сте на снимки по 14 часа в денонощието. Тази работа е безкрайно пътуване. Е, понякога по-малко играя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай