Лесбийска драма с 5 номинации за "Златен глобус"

Кейт Бланшет и Руни Мара в "Керъл" са конкурентки в приза за главна роля

Лесбийска драма с 5 номинации за "Златен глобус" | StandartNews.com

Филмът "Керъл" за любовта между омъжена жена и млада продавачка в магазин през 50-те години е филмът с най-много номинации за предстоящите награди "Златен глобус". Драмата е с две кандидатури за статуетка за женските роли на Кейт Бланшет и Руни Мара, за режисурата на Тод Хейнс, за саунтрак и за най-добър филм, съобщава агенция "Ройтерс". В категория за драматичен филм "Керъл" се изправя срещу уестърна "Завръщането" на Иняриту с Леонардо ди Каприо, продължението "Лудият Макс: Пътят на гнева", психологическия трилър "Стаята" и истинската история на журналистите от "Бостън глоуб", разкрили педофилия в католическата църква "В светлината на прожектора".

Освен Мара и Бланшет за главна женска роля в драматичен филм се съревновават Бри Ларсън ("Стаята"), Алисия Викандер в "Датското момиче" и Сирша Ронан ("Бруклин".).

"The Big Short" с Райън Гослинг, Брад Пит, Стив Карел и Крисчън Бейл, "Завръщането" и биографичният "Стив Джобс" са следващите отличници с по 4 номинации. Първият от тях е номинирана в категорията "комедия/мюзикъл" с "Марсианецът" с Мат Деймън, "Шпиони" с Мелиса Макарти, "Тотал щета" с Ейми Шумър и "Джой" с Дженифър Лорънс за изобретателката на самоизтискващия се парцал за миене "Миракъл моп".

Звездите на "The Big Short" Крисчън Бейл и Стив Карел се изправят един срещу друг в състезанието за главна мъжка роля, където са още Майкъл Фасбендър ("Стив Джобс"), Лео ди Каприо ("Завръщането"), Еди Редмейн ("Датското момиче"), Брайън Кранстън - "Тръмбо" и Уил Смит за "Concussion".

Отличникът за най-добър драматичен тв сериал ще бъде избран между "Империата", "Игра на тронове", "Мистър Робот", "Narcos" и "Outlander".

Наградите "Златен глобус", които ще бъдат връчени на 10 януари в Лос Анджелис, се определят от журналисти от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд. Смятат се за вторите по престиж след "Оскар" в САЩ. Номинациите за двете отличия често се припокриват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай