Легенда в операта ще пази културния код на Европа

Тя наследява на поста Пласидо Доминго, двамата излизат на сцената в Залцбург

Легенда в операта ще пази културния код на Европа | StandartNews.com
  • Чечилия Бартоли e новият президент на Европа Ностра
  • Тя наследява на поста Пласидо Доминго, двамата излизат на сцената в Залцбург

Един уникален глас, познат от най-големите оперни подиуми в света, носител на пет Грами, дузина Echos и Brit Awards, Polar Music Prize, Leonie-Sonning-Music Prize и Herbert von Karajan,е новият президент на най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културното наследство "Европа Ностра" . Великата Чечилия Бартоли заменя Пласидо Доминго на позицията, която той заемаше през последните 10 години.

Бартоли бе избрана на Общото събрание на Европа Ностра на 20 май 2022 г. за мандат от пет години, през които обяви, че ще работи за постигане на целите на организацията и за нея е чест да бъде избрана за този пост.

Голяма част от живота си Бартоли посвещава на културното наследство, неговото съхранение и популяризиране. Споделяйки ценностите на най-голямата европейска организация за културно наследство в Европа, която  тясно си сътрудничи с Европейския съюз, Съвета на Европа, ЮНЕСКО и други международни институции.

Коя е Чечилия Бартоли?

Чечилия Бартоли е италианска оперна певица, мецо-сопран. Нейните изяви могат да бъдат видяни в оперите на Моцарт и Росини, също и в не различни творби от барокови композитори. Израства в семейство на професионални певци. На 9 години прави първата си публична изява в операта Тоска в ролята на овчаря. След това Бартоли започва да учи в Conservatorio di Santa Cecilia.

На 19 годишна възраст е първото й участие в шоу за таланти по италианска телевизия, където диригент е Рикардо Мути, който впечатлен от нейния талант я кани в Ла Скала. Години по-късно е поканена от Херберт фон Караян да пее на залцбургския великденски фестивал.

През 1996 прави своя дебют в Метрополитън опера като Деспина в операта "Така правят всички" от Моцарт.

Поради специфичния си глас с уникален тембър, тя постига отличен вокален и драматичен ефект. Ето защо Бартоли набляга на изпълненията на творби от по-ранните композитори от епохата на барока и класицизма като Вивалди, Глук, Салиери, Хайдн и Хендел. В началото на 2005 изпълнява и роля за колоратурен сопран - тази на Клеопатра от хенделовата опера "Юлий Цезар".

От 2016 г. тя

работи редовно с Les Musiciens du Prince - Монако.

Този оркестър е създаден по нейна инициатива и получава щедрото покровителство на княжеското семейство на Монако. От основаването си, Musiciens du Prince и художественият директор Чечилия Бартоли са приветствани и от публиката и от международната преса.

През 2018 г. Музикална фондация Чечилия Бартоли създава нов звукозаписен лейбъл, с първото си издание "Contrabandista", първият самостоятелен албум на мексиканския тенор Хавиер Камарена. Този проект има за цел да представи класическата музика на по-широка аудитория и да си сътрудничи с талантливи млади музиканти.

Чечилия Бартоли е избрана за директор на Опера де Монте-Карло като ще заеме длъжността през януари 2023 г. Така тя ще се превърне в първата жена-директор в историята на тази опера.

"Като европейски гражданин и човек, който е посветил по-голямата част от живота си на културното наследство, се чувствам изключително привилегирована от това, че съм избрана за президент на Европа Ностра и приемам тази чест с най-голяма гордост", заяви при избирането си на престижния пост за президент на най-голямата културна организация в Европа Бартоли.

Мецо - сопраното подчерта в своето изказване, че напълно подкрепя "Европа Ностра" и че културното наследство е жизненоважно за икономиката, обществото, културата, околната среда и за бъдещето на Европа". "ние, като европейски граждани, трябва да поемем пълната

отговорност за предаване на културното наследство на бъдещите поколения

Това е организация, която ме вдъхновява и обогатява работата ми", допълни Бартоли.

Изпълнителният президент на "Европа Ностра" Херман Парцингер изрази гордостта и радостта на всички, които работят за организацията, към новия й президент.

"Толкова сме благодарни за готовността на Чечилия Бартоли да стане нашия нов президент. Не бихме могли да намерим по-добър наследник на маестро Пласидо Доминго, който да ни помогне да насочим Европа Ностра към нови висоти. Възхищаваме се на нейния възвишен глас, нейната художествена оригиналност и дързост, нейната отдаденост да съчетава изкуството с въображение, творчеството с научни изследвания, традицията с иновациите, нейната неуморна работа и професионализъм като певица и художествен ръководител, нейната страст към безценното културно наследство на Европа и разбира се, нейната топла и харизматична личност. С всички тези качества Чечилия Бартоли ще бъде вдъхновение за нашата дейност, фокусирана върху постигането на по-устойчиво, приобщаващо, красиво и мирно бъдеще на нашата Европа", каза още Парцингер.

Пласидо Доминго, който след 10- годишния си мандат се оттегля като почетен президент на Европа Ностра също поздрави Бартоли за успеха, казвайки за нея: "Тя е страхотен артист, който олицетворява мисията и ценностите на Европа Ностра. Европа Ностра ще продължи да процъфтява под нейното вдъхновяващо, креативно и енергично ръководство. Пожелавам й успех начело на тази прекрасна организация, на която имах привилегията и радостта да бъда президент, и която винаги ще остане близо до сърцето ми.

Очаквам с нетърпение да я поздравя лично на 6 юни в Залцбург

когато ще се представим заедно на гала концерта за закриване на Salzburg Whitsun Festival, на който Чечилия Бартоли е артистичен директор".

Снежка Михайлович, генерален секретар на Европа Ностра, също поздрави новия президент на Европа Ностра: " Целият екип на Европа Ностраи аз сме щастливи да приветстваме Чечилия Бартоли като нашия нов президент. Тя е емблематичен артистичен посланик на европейското културно наследство, който излъчва положителна енергия и щедро споделя своето изкуство и страст с по-младите поколения. Под нейното ентусиазирано ръководство ще засилим още повече резонанса и въздействието на гласа на Европа Ностра в полза на опазването и насърчаването на споделеното наследство и споделените ценности на Европа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай