Мариус: Грешен съм, но идва покаянието

Големият театрал за пореден път отложи премиерата на кинодебюта си "Засукан свят"

Мариус: Грешен съм, но идва покаянието | StandartNews.com

Мариус Куркински за пореден път отложи премиерата на пълнометражния си дебют в голямото кино - "Засукан свят" по Николай Хайтов ще тръгне по салоните през май. Големият театрал сподели не само тази новина, но и възгледите си за живота и морала в "120 минути". 

"Може би урокът е, че не трябва да си правим планове. Но дано този урок да е от земната управа. Христос ни учи: "Не мислете за утрешния ден, той сам ще се грижи за себе си. Достатъчна е злобата на днешния ден". Изпитанието е нещо полезно - и така трябва и да бъде. Няма кой знае какво да се мисли", твърди Куркински. И продължава: 

"Светът винаги е бил място за изпитания, той винаги е бил лош, агресивен към хората. Аз не мога да назова цивилизация, която е живяла в абсолютна хармония. Вие само погледнете изминалия 20 век какво е, а това е толкова скоро. Чудовищни събития - опити с хора, търговия с пленени, невинни хора... Tова всичко е станало толкова скоро. Така че нищо ново не е настоящият проблем, тази обърканост. Човечеството винаги е било в ужасно състояние в обществен план. Особено когато забрави, че трябва да бъде в подчинено състояние на Бог. А ние все с нашето самочувствие и нашият егоизъм - напред. 

Днес основният въпрос е вярваш или не вярваш в Бог. Това е разделението за съвременния човек, за българина... Много хора ще кажат: Точно ти ли се намери да говориш за това? И ще имат право - защото аз съм много грешен. Но пък чувствам покаянието. И не съдбата закриля България, тя няма орисница. България и българският народ имат закрилник - Свети Иван Рилски". 

Куркински е убеден, че модерната реалност променя основните принципи на човека. Той обаче е останал силно изненадан, когато из България е срещнал хора с морал, запазен от векове. Това се е случило, докато е снимал "Засукан свят" из Родопите. "Не вярвах, че тази България все още съществува. Попаднах на силно съхранени хора, за които "да" е "да" и "не" е "не". Те те посрещат по домовете, нямат ключове... Вековният български дух е жив по малките градчета - не само в старите хора. 

Надеждата за спасението не трябва да изчезва и не трябва да има гузност - че виждате ли, ние сме толкова изпаднали, че страната ни е доведена до такава политическа ситуация. Не трябва да има гузност, защото не е така.  А традицията в киното ни "филми по Хайтов" също е голямо изпитание. В "Засукан свят" играя себе си, баща си и дядо си. Това е моят 20 век", споделя още Куркински.     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай