Култова актриса проговори! Разсипа БГ киното

Много интересни думи на Ели Скорчева

Култова актриса проговори! Разсипа БГ киното | StandartNews.com

Легендарна наша актриса каза много интересни думи за българското сино.

Актрисата Ели Скорчева се завърна триумфално в киното след 30 години.

Тя получи голямата награда за най-добра женска роля на престижния филмов фестивал в Карлови Вари.

Скорчева се върна години назад и призна защо е напуснала киното.

„През 1993 година ми беше последния филм и тогава българското кино умря. Умря театъра, умря киното, защото престана държавното финансиране на изкуствата, и това беше една много тежка агония за всички, които се занимаваха с изкуство доста години наред. Появяваха се след това някакви неща, които бяха много компромисни, защото бяха уговаряли финансиране винаги под условия и това не ми харесваше.

Понеже много такива предложения получавах, отказах и накрая казах, че просто спирам. Аз вече наближавах 50, бях повече от 45-годишна, нямаше за къде да очаквам големи и стойностни роли Така че реших по-добре да се откажа, докато съм на върха и съм правила хубави неща, отколкото да си отида унизително и компромисно“, каза в „Още от деня“ по БНТ Скорчева. 

Относно ролята си на Блага, с която спечели наградата в Карлови Вари, Ели Скорчева заяви: „Ние не влизаме в роля никога, ние винаги сме себе си. Няма как да сме някой друг, тъй като хората, всички хора съдържат елементи в себе си. Просто тези елементи са в различно съотношение и това ни прави различни един от друг.

И когато промениш съотношенията, ставаш друг човек, поне така изглеждаш. Всеки един от нас има убиец, във всеки един от нас има герои, има човек, готов на саможертва. Аз нямам главна роля, която да не е наградена, или филм, в който съм играла главна роля и да не е награден.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай