Красота от стъкло. Къде?

Творбите на Галина Шехирян са световни, казва международният куратор Стефан Стоянов за изложба в „Аросита“

Красота от стъкло. Къде? | StandartNews.com

Галеристката Росица Гецова, международният куратор Стефан Стоянов и Галина Шехирян

Изложба, която доставя силна естетска наслада и на критици, и на лаици, и на професионалисти може да бъде видяна в столичната галерия „Аросита“. Галина Шехирян показва изключителната експозиция „Остъклена живопис“. Артефактите – свещници, вази, купи, чаши, абстрактни композиции, са сътворени с изискано изящество, което родее постиженията на авторката с Миро и Тапиес.

Цветовете са контрастни и хармонични, някои от формите напомнят за културите на древността, други за ексцентричната модерност на съвременността, но всички излъчват еднакво респектиращо количество витална енергия. Ученичката на легендарния професор Марин Върбанов няма нищо общо със стандартното мислене и подражателната образност, тя притежава смайващо въображение. „Работите са на световно ниво“, коментира изложбата в „Аросита“ международният куратор Стефан Стоянов.  

Галина Шехирян се отдава на художествената стъклопластика през 90-те, когато със съпруга си, художникът Рафи Шехирян, се установяват в Ню Йорк. Тя използва старата техника Verre Eglomise, позната още от древноримския период и от Ренесанса. Безупречният вкус и перфектните работи, в които детайлите са част от съвършенството, бързо ѝ спечелват висок рейтинг в американските галерии и арт форуми за художествено стъкло. В нейните съдове и свободни пластики живописната хроматичност е съчетана с чисти форми и послания – истински оазиси за очите

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай