Катрин Деньов - бунтарка с кауза

Ледената кралица излезе в принудителен отпуск, за да се възстанови от инсулт

Катрин Деньов - бунтарка с кауза | StandartNews.com

Катрин Деньов, която тези дни влезе в болница заради „сериозно неразположение“, което се оказа инсулт, вероятно се е претоварила на снимачната площадка. Тя е била пред камерите на драмата "De son vivant" на Еманюел Берко, където играе майка на син, болен от рак. За щастие, Деньов няма тежки поражения и се очаква да се възстанови сравнително скоро, въпреки че докторите категорично са й забранили да работи в близките месец-два. По всичко изглежда, че Ледената кралица не е чак толкова студена – възможно е емоциите около сценария и образа да са й дошли в повече. Кинодивата има в кариерата си над 120 роли. От 15 ноември ще я гледаме и в афиша на фестивала, организиран по традиция от Френския институт в рамките на Киномания.

Деньов, която  редовно дефилира по червените килими като една от най-големите звезди на миналия и този век, напоследък се въздържа да коментира изявите на феминистките движения в Холивуд. Да припомним, че тя е против заклеймяването на флирта и секса. „Не бива бунта срещу  злоупотребата с продуцентска и режисьорска власт да се трансформира в омраза към мъжете и любовта. А голите сцени винаги са ме смущавали – и като актриса, и като зрител“, казва звездата. И отрича своята пословична хладнина. „Просто съм резервирана. Необходимо е, защото живеем във времена на лудост. Всичко започна с аферата „Клинтън“. Защо целият Интернет се занимава с кръшкачите? Къде са правилата?  В пресата отдавна ги няма. Но нима някой спечели от това, че всички знаят всичко за всеки? Човек се интересува от сексуалните приключения на известните – но узнае ли, вече е потресен. А

в секса няма нищо шокиращо

Докато не застраши живота на някого, разбира се. Не бива да се сравняват любителите на еротиката с извратеняците, които опипват момичета в метрото“, твърди Деньов. Всъщност това е нейната кауза - да бъде откровена до бруталност. "Изнасилването е престъпление, но не и опитът да съблазниш, да докоснеш коляно, да откраднеш целувка“, каза тя преди време пред „Монд“.
Катрин е родена на 22 октомври 1943 година в Париж в семейството на актьорите Морис Дорлеак и Рене Симоно.  Дебютира на 13 във филма „Ученички“ като Катрин Дорлеак. За да се различава от кака си Франсоаз,  взима моминското име на майка им – Деньов.  Популярността я връхлита след премиерата на мюзикъла на Жак Деми от 1964-а „Шербурските чадъри“. Но скоро се затваря в себе си, за да потисне неописуемата мъка по Франсоаз – красивата и талантлива нейна по-голяма сестра, на която всички обещават грандиозно бъдеще в киното, загива в катастрофа само на 25.  Дълги години Деньов мълчи за личните си терзания по ръба на пропастта.  Отчаянието след смъртта на Франсоаз никога не я напуска  – тя просто свиква да живее с него.  „Децата ми винаги са ме спасявали от абсолютното страдание, от желанието да абдикирам от живота.  Бях  доста млада,  когато ги родих – и в това е моето щастие.  Те са противоотровата“,  не се колебае  Катрин, която има и внучета.
Тя е прочута и с факта, че нито един мъж никога не успява да я доминира – нито с емоции, нито със секс, нито с роли. „Откажете брака и ще запазите любовта", убедена е тя.  Както е убедена, че малко мъже се отдават на възвишените чувства. Първата й любов е режисьорът Роже Вадим – тя е едва на 17, а той е на 32. 

Катрин бяга от дома на родителите си, за да потъне в обятията на плейбоя с руска кръв, ухаеща на водка. След като ражда сина му Кристиан, Вадим все пак й предлага ръката си, но тя му се изсмива. До края на живота му през 2000-та година подържат приятелски отношения.  Катрин го изпраща в последния му път ръка за ръка с другите му вдовици – Бриджит Бардо, Джейн Фонда, Анита Стройберг, Мари-Кристин Баро. Единственият мъж, чиито пръстен приема, е британският фотограф Дейвид Бейли. Но и с него живее само година, въпреки че официално се развеждат след още шест. „Все пак научих добре английски“, хвали го тя след време. Франсоа Трюфо копнее за нея, но уви – тя никога не дава напразни надежди на мъжа,  с когото спи.  Трюфо умира само на 52, отчаяно домогващ се до обичта й. Когато среща Марчело Мастрояни, той е на 46 – при това зарязан от Фей Дънауей.

Много е женен, но обещава на Катрин да се разведе и да минат под венчило, макар че тя е на светлинни години от подобна перспектива. Ражда му Киара, но и това не помага. Ледената Катрин отказва да се отнася към него като към потенциален съпруг, въпреки че му забърква манджи – нещо нечувано за нея.

Романът й с Жерар Депардийо трае 10 години

Два остри камъка, които се възпламеняват взаимно.

След него става двойка с Пиер Лескюр – могъщият президент на телевизионния „Canal+“.  В краката й падат още Клинт Истууд, Джони Холидей, Луис Бунюел.  Пее в дует с Бернадет Лафонт, Малкъм Макларън, Джо Кокър.
Да припомним, че Деньов беше в София за снимките на „Изток-Запад“ на Режис Верние.  Из нашенската арт гилдия още се носят градски легенди за нейната надменност. „Много студен човек,  до който се стига повече от трудно. Засякохме се покрай "Изток-Запад". Агентът й буквално бдеше да не би някой да наруши личното й пространство и да се приближи до нея на по-малко от 20 метра – мисля, че така беше записано в договора й. Само единият й профил беше разрешен за операторите.  В Париж сме се разминавали няколко пъти в квартала й.  Когато във Франция поздравиш известен човек, той винаги ще ти отвърне и ще се усмихне - но не и Деньов", казва Мария Конакчиева от Френския институт в София.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай