Илия Бешков: Хуморът е свобода

Албум с 400 карикатури излиза за 120 години от рождението на маестрото

Илия Бешков: Хуморът е свобода | StandartNews.com

От рождението на Илия Бешков са изминали 120 години, а творчеството му е своеобразна история на България, на ключови събития у нас и по света. Албумът с 400 негови карикатури и ключовото заглавие „Не се наказва вината, а куражът“ /“Изток-Запад“/ е събрал рисунки, правени между 1923 до 1957 година.

„Карикатуристът е хирург, а не бръснар. Работата му е да лекува, а не да разкрасява. Всеки предпочита да види грозен, но жив човек, отколкото мъртва красавица“, казва авторът. По време на Царска България и по социализма той е бил постоянно следен  от службите като класов враг. „Винаги бях в опозиция... Бях карикатурист и журналист. Друго не можех, друго не биваше да бъда. У нас куражът винаги се е свързвал с въпроса за политическия кураж. Оттук настъпва тази парализация, скованост. Става дума за творчески кураж – не е кураж да се обявиш срещу този или онзи, да проявяваш бабаитлък.   Засегнатите от карикатурата знаят, че това е истината, затова и наказват куража, че си я показал. Хуморът е абсолютна свобода. Той обезвредява престъпника“, пише Бешков.

„Привикнал да измерва нещата с критерия на висок идеал, Бешков искаше от всички и от всичко повече. Затуй живя и си отиде с оная странна незадоволеност, която никога не заплашва неудачника и която е достояние само на победителя“, казва  Богомил Райнов.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай