Фестивалът във Венеция - рехав, но не виртуален

Носенето на маски по време на събитието е задължително на открито и закрито

Фестивалът във Венеция - рехав, но не виртуален | StandartNews.com

Без обичайния блясък и при необичайни обстоятелства филмовият фестивал във Венеция официално беше открит. Това е първото голямо филмово събитие от началото на пандемията. 77-ото издание на форума ще продължи до 12 септември. Въпреки че ще има ограничения заради Ковид-19, организаторите заявиха, че никога не са помисляли фестивалът да е виртуален.

"Три четвърти от поканените режисьори и актьори ще присъстват физически във Венеция. Те идват от целия свят - от Китай, Съединените щати, Индия.. с други думи, от страни, които практически все още са под карантина. Но това е и знак за общото желание да бъде отправено оптимистично послание - уморени сме от изолация, искаме животът да продължи", заяви директорът Алберто Барбера, цитиран от БНТ.

Носенето на маски по време на събитието е задължително на открито и закрито. На входа на залите ще се измерва температурата на посетителите, а капацитетът им ще е запълнен наполовина, за да има социална дистанция.

Председател на журито тази година е Кейт Бланшет. 63 филма са включени в програма, а за "Златен лъв" ще се състезават 18 от тях. Награди за цялостно творчество ще бъдат връчени на британската актриса Тилда Суинтън и режисьорката от Хонконг Ан Хуей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай