Джамирокуай взриви софийската арена

Джамирокуай взриви софийската арена | StandartNews.com

София. Новината от петък вечер е, че Джей Кей нито веднъж не си смени шапката. Фронтменът на "Джамирокуай" си беше поръчал отделна стая само за тях в бекстейджа, със специална температура, но изкара целия концерт само с едно зелено бомбе. Джей обеща супершоу за компенсация отпреди 2 години, когато не успя да се качи на "Елевейшън" заради контузия в глезена, и сбъдна отвсякъде думите си.

За шоуто надъхаха родната фънк формация Free Style, които бяха първите подгряващи. След тях се качиха Tri O Five и се справиха повече от блестящо. Те подгряваха почитателите на британската банда повече от час.
Половин час преди "Джамирокуай" някой от сцената се провикна с нюджърси акцент "Хелоу, Софиииия!". Оказа се Редмен в компанията на колегата му Бобо и Боби Лайън. Тримата изпълниха за първи път парчето им "Пааари", а на екрана отзад вървеше и премиерата на клипа - атрактивен и в унисон с текста.

СНИМКИ ОТ ШОУТО - ТУК!

Около 22,15 в главите на меломаните вероятно се мяташе неспокойно мисълта да не би нещо да се е случило отново с Джей Кей на родна почва, та с колегите му не излизат. Напрегнатото желание на хората най-сетне да видят любимците си се усещаше във въздуха. Петнайсетина минути по-късно ярка светлина обля сцената и музикантите замаршируваха из сцената, заеха бойните си места и застанаха зад инструментариума си. Китара, бас, бра секция, беквокали, барабани и перкусии - всичко беше готово за шоу. Чу се нежен клавир, подкрепян от китара, и тогава изскочи дребният сладур Джей Кей със зелена шапка, спортно горнище и сив панталон. През целия концерт Джей Кей не изпя нито един фалшив тон. Гласът му и на живо е силен и стабилен. "Продължаваме с High Times, песен от третия ни албум, когато бях младо момче", съобщи Джей Кей. Почти два часа той не се умори и заяви на хората, че това е реваншът към тях и ще дадат максимума от себе си.

Неподражаеми в стила си "Джамирокуай" разнообразиха с всякакви мелодии - рок, поп, джаз, фънки, фюжън. Напечено стана на суперякото им парче "Virtual Insanity". Джей Кей е неповторим и в танците си - прави го свободно и щуро като някое хлапе, на което не му пука и просто се забавлява.

Изредиха се When You Gonna Learn", "High Times", "Too Young to Die", "Blow Your Mind", "Runaway", направиха и необикновен аранжимент на Rock Dust Light Star. Съобщиха, че го правят за първи път и специално за нас. Като малка кулминация беше възприето и емблематичното "Cosmic Girl". През песен фронтменът скандираше името на столицата и публиката бурно отговаряше на виковете му.

Върхът дойде, когато стана ясно, че от бандата са наясно с политическата ситуация у нас и показаха съпричастност. Разбрах, че не сте щастливи и водите мирен протест. Знам за какво става въпрос - едни хора пропиляват всичките пари и на тяхно място идват други, които правят същото. Но искам да знаете, че постъпвате правилно в ситуацията. Заради това ви посвещавам следващата песен. Поздравяваме ви с "Революция" по този повод, провикна се Джейсън Луис Чийтъм, както е истинското име на Джей Кей, и публиката откачи от радост. Той и колегите му продължиха с дълъг прочит на "Love Foolosophy".

А после това, което мнозина дълго чакаха, се случи. Публиката пощуря на най-разпознаваемия им и от нефенове хит "Deeper Underground" - саундтрак от "Годзила". Деца танцуваха около родителите си през цялото време, а някои купонджии бяха си сложили индиански пера като шапки, за да са в тон с вкуса на Джей Кей.

След това музикантите си тръгнаха, но не за дълго - хората ги извикаха за бис и те ги зарадваха с парчето "White Knuckle Ride".

На концерта се изсипаха и куп родни звезди. Александър Сано, добил популярност като Косъма от "Под прикритие", беше там от началото, Антоний Аргиров от "Фамилията" стоя до край, Миленита беше с хлапето си. Димитър Митовски, идеологът и реализатор на повечето бг сериали, беше наобиколен от ефектни мадами, вероятно надяващи се да ги каства за роля в някой от проектите.

Милица Гладнишка, която напоследък набра скорост в "Като две капки вода", също не пропусна шоуто.
Купонът продължил до ранни зори в клуб "Блендер", където рапърът Редмен беше диджей на афтърпартито. Той се сля с тълпата и купонясваше с хората, даваше автографи и се раздаде чак до 6 сутринта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай