Два месеца гледаме Кристо и Жан Клод в София

Два месеца гледаме Кристо и Жан Клод в София | StandartNews.com

Градската галерия показва 130 графики и проекти на арт двойката от 14 септември до 22 ноември

Софийската градска художествена галерия вече обяви датата, на която за първи път в България ще бъде открита изложбата "Кристо и Жан-Клод: графики и обекти". Церемонията е на 13 септември от 18 часа, а за граждани експозицията ще е отворена от следващия ден до 22 ноември. В пространството на галерията ще има 130 оригинални номерирани отпечатъка и тиражни обекти на прочутата арт двойка, както и фотографии на техни творби от Волфганг Волц, покриващи периода от 1963 до 2014 година.

Колекцията е съставена лично от Кристо, за да представя творчеството на двамата художници по света. Изложбата показва редица проекти, останали нереализирани, но съставляващи важна част от творческото мислене на двамата автори. Изчерпателно както хронологически, така и тематично, може да се проследи израстването на Кристо като самостоятелен автор и съвместната работа с Жан-Клод, довела до осъществяването на някои от най-значимите проекти в съвременното изкуство. Сред тях са "Опакованият Райхстаг", "Опакованият Понт-Ньоф", "Бягащата завеса", "Портите", "Чадърите", "Островите",
"Над реката", "Мастаба". Както е известно, Кристо и Жан-Клод не приемат спонсорство за своите проекти.

Те ги финансират единствено чрез продажба на своите подготвителни рисунки и ранни работи от 50-те и 60-те години.
Кристо лично проектира подреждането на творбите в залите на СГХГ. Той пое и по-голямата финансова част по организирането на изложбата. Проектът е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова и се осъществява и със съдействието на Фондация "Америка за България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай