БГ "Оскар" за "Урок"

Екипът на "Урок" си тръгна с 5 награди от церемонията

БГ "Оскар" за "Урок"  | StandartNews.com

На церемония в Театъра на армията родната филмова академия раздаде годишните си награди.

С най-много отличия - 5, си тръгнаха създателите на "Урок". Петър Вълчанов и Кристина Грозева прибра приза за филм номер едно, дебют и режисура за 2014-а, Маргита Гошева - за главната си роля на провинциална учителка, а Ванина Гелева - за достоверната си сценография.

Със статуетката при мъжете се сдоби Руси Чанев за "Буферна зона" на Георги Дюлгеров, който пък получи приза за цялостен принос. Особено щастлив и както винаги мъдър, Руси прочете великолепното стихотворение на Валери Петров "Ключето": "И живота си чувствам как е минал през мене, в едно бързо шуртене, в едно пъстро въртене. Ах, до люлката детска така близо бил гроба - откъде тази завист и защо тази злоба? Трябва друго!". "Тези награди показват, че се мъчим да правим нещо друго", заяви Чанев.

"Съдилището" и "Потъването на Созопол" също прибраха по няколко статуетки. Филмът на Стефан Командарев - за сценарий, за операторско майсторство в игралното кино (Красимир Андонов), и за второстепенна роля на Параскева Джукелова, която си я подели със Светлана Янчева от лентата на Костадин Бонев.

"Потъването на Созопол" прибави към колекцията си от отличия и това за поддържаща роля на Веселин Мезеклиев, за художника по костюмите Боряна Семерджиева и монтаж на Тома Вашаров.

За най-добър късометражен филм бе определен "Паркинг" на Ивайло Минов, а сред тв сериалите отличникът е "На границата", продуциран от БНТ. Сценарият на Димитър Стоянович по мотиви от военните разкази на великия Йордан Йовков също не бе подминат от статуетките. Документалната лента "Дългият път към дома" на Боряна Пунчева и продуцента Иван Ничев е първенецът в жанра, а режисьорката му получи и наградата за най-добър сценарий заедно с Юрий Дачев и Татяна Ничева. В анимацията победите са за режисьорите Радостина Нейкова и София Илиева заедно с продуцента Александър Донев за "Как Сърдел направи ремонт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай