Четвъртък,

Ангели и храстчета в "Графикарт"

От: Агенция Стандарт -
473
Ангели и храстчета в "Графикарт"
A
A
A

Христина Младенович-Храстче с международния куратор Стефан Стоянов, известния график Людмил Георгиев, съпругата му Мариела Гачевска и дъщеря им Румина 

Христина Младенович, която сред художниците в България и Сърбия, е позната и с наивистичния псевдоним Храстче, показва впечатляващите си творения в столичната галерия „Графикарт“. Графиките и рисунките са обединени от мотото „Когато се раждат ангели“, което пък напомня за думите на Хенри Милър: „Но Ангела не мога да изтрия. Ангелът е моят воден  знак“.  „Представям самотата на деня и споделената безкрайност. В усамотението, наложено от изолацията, ми беше нужно нещо лично, интично и всекидневно. Опитвам се да се върна към детската наивност, която вижда за първи път причудливите същества в облаците, в плочките на банята, в клокочещата леща в тенджерата на котлона“, споделя Христина Младенович.

„Кръглите композиции, от които се подават ръце и крака, събуждат различни емоции. Тези тела, които нямат пол, припомнят за вечните въпроси, които всъщност остават без отговори.  Светоусещането на Христина отвежда към невинността. Неслучайно тя е и сценограф на куклени спектакли из Балканите“, коментира международният куратор Стефан Стоянов, който работи в Европа, САЩ и Азия. Известният график Людмил Георгиев и съпругата му Мариела Гачевска посрещнаха в „Графикарт“ и новият италиански посланик в България – Нейно превъзходителство Джузепина Дзара.   


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com