38-oто издание на Аполония стартира на 28 август в Созопол

Между акцентите на тазгодишните Празници на изкуствата е юбилейният концерт по случай 70 години на Ансамбъл „Филип Кутев“

38-oто издание на Аполония стартира на 28 август в Созопол | StandartNews.com
  • Между акцентите на тазгодишните Празници на изкуствата е концертът на големия музикант Иво Папазов – Ибряма, носител на наградата World Music на BBC, спектакълът „Една испанска пиеса“ на МГТ „Зад канала“, юбилейният концерт по случай 70 години на Ансамбъл „Филип Кутев“ и майсторските класове на Здравка Евтимова и Галин Стоев.

Празниците на изкуствата Аполония, един от най-обичаните български фестивали, ще се проведат между 28 август и 5 септември в Созопол. И тази година фестивалът ще предложи на публиката уникална програма от културни събития и ще събере на едно място талантливи творци от сферата на литературата, театъра, музиката и визуалните изкуства. Билетите за всички събития са вече в продажба в мрежата на Eventim, а пълната програма на Аполония 2022 може да бъде открита на официалния сайт – www.apollonia.bg.

Откриването на фестивала ще бъде на 28 август с концерт на популярния Младежки духов оркестър Junior Band – Велико Търново с диригент Йордан Цветанов. Освен концертите, театралните спектакли, литературните вечери и филмите, важно място в програмата заемат майсторските класове за млади творци и изпълнители. Те са посветени на творческо писане и на актьорско майсторство и режисура. Ръководител на майсторския клас по творческо писане е талантливата  българска писателка Здравка Евтимова, един от най-обичаните представители на съвременната българска литература и носителка на редица национални и международни награди. Майсторският клас по актьорско майсторство и режисура е поверен на режисьора и актьор Галин Стоев. Негови постановки, отличени с много престижни награди, се играят на много сцени в Европа  и по света, той е директор на Националния театър в Тулуза, Франция. Младите творци могат да кандидатстват за участие в майсторските класове до 15 юли, като попълнят апликационната форма тук.

В програмата на 38-ото издание на Празниците на изкуствата Аполония  са включен едни от най-успешните съвременни поп и рок музиканти като група АХАТ, Белослава, ФОНДАЦИЯТА, която празнува ЩУРЦИТЕ на 55, Стефан Диомов и любимите на публиката състави, създадени от него  и още много изпълнители, които може да откриете в пълната Програма на Аполония 2022.

В допълнение почитателите на българското кино ще имат възможност по време на Аполония 2022 да гледат филмови продукции като „В сърцето на машината“, „Рибена кост“,  „Януари“, „Жълт олеандъ“р и други. Любителите на театъра ще могат да  видят едни от най-интересните постановки на Народния театър „Иван Вазов“, Варненския драматичен театър, Театрална работилница „Сфумато“, Театър „Възраждане“ и други.

Посетителите на Аполония 2022 ще могат да оценят и новите книги, някои от които ще имат премиери по време на фестивала, както и на разнообразните художествени изложби. Така, за поредна година фестивалът ще продължи да  привлича  публиката с невероятна селекция от културни събития.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай