20 000 куфяха с "Рамщайн"

Германците взривиха феновете с огнено шоу и секс демонстрации

20 000 куфяха с "Рамщайн" | StandartNews.com

София. Бурен, артистичен и мощен концерт, който потопи феновете в еуфория. Такова беше шоуто на "Рамщайн" в петък вечер на "Васил Левски". Германците комбинираха тежката музика с див огнен спектакъл, а китарите буквално бяха преустроени на горелки. Тил Линдеман и компания купонясваха на макс и забиха най-обичаните хитове - Sonne, Mein Herz Brennt, Du Hast и много други.

Докато феновете се трупаха на стадиона, вътре вече кипеше норвежкият блек метъл на Enslaved. Последваха Bullet For My Valentine, чиито бързи рифове надъхаха максимално публиката. Британците изнесоха приятно едночасово шоу, след които на сцената се издигна сива завеса, наподобяваща на клетки, гледани под микроскоп. Измина мъчителен час, в който всички изгаряха от нетърпение да чуят немската машина. Малко след 22,00 часа завесата падна, което неминуемо изтръгна одобрителни възгласи от хилядите последователи на тежката музика. Всичко притъмня, а секунди по-късно настъпи стартът на огненото шоу - Тил Линдеман се спусна с платформа отгоре от сцената, гримиран, с невъзмутимо изражение и пухкаво розово палто. Клавиристът Флаке пък свиреше, стъпил на бягаща пътечка и в постоянно движение. Китаристът Рихард Круспе се появи с кожен шлифер с военен привкус, а с напредването на времето всеки от музикантите захвърляше дрехите и сменяше аутфита. Първото сериозно избухване настъпи със супер тежките Keine Lust и Sehnsucht, след които шоуто се изстреля неудържимо.

Още от самото начало и стана ясен регламентът, по който купонът ще протича - всеки тон е съчетан с избухване на пламъци, въртене на огньове и едно по-особено отношение към клавириста Флаке. А именно - той да бъде методично пребиван, подпалван, изнасилван и изобщо омерзен до крайна степен за удоволствие на публиката. Така например вокалът Тил Линдеман изкара на сцената огромен казан, от който излизаше пара, а малко по-късно вдигна капака и от него се подаде Флаке. Самият Линдеман беше завързал престилка и шапка на касапин, обилно окървавени, а заплашителният му вид получи добавена стойност от микрофон, завършващ с формата на зловещ и хипер голям нож. Нищо неподозиращият, или поне неподозиращ в театралния контекст на ставащото Флаке изведнъж се оказа нападнат от горелка в ръцете на разлютения касапин

Двамата дълго време играха ролята на садист и жертва и се преследваха из сцената за кеф на феновете. По-късно се стигна и до запалването на уж случайно изскочил на сцената фен на групата, който всъщност бе добре подготвен каскадьор. Разбира се, през това време гърмяха ударни хитове като Asche zu Asche, Feuer frei и Benzin.
Огненият купон се движеше с пълна пара и дойде очакваният кулминационен момент. Германците заковаха Du Hast и пиро избухвания, които съвпадаха с онова Nein, което публиката винаги изревава дружно. Още първите рифове на китарата моментално изстреляха феновете във въздуха, а ударите на касите на барабаните отекваха мощно в стомаха. В един момент пък китаристите буквално преустроиха китарите си на горелки и изпращаха един към друг огнени езици. Топлината от пламъците се усещаше дори сред публиката и повечето фенове се чудиха как немците издържат на страхотната жега и пърлене, които вилнеят директно в ръцете им. На баладата Ohne dich Тил Линдеман бе облят от искри, които падаха върху него като дъжд.

По традиция се стигна и до сексуалната част, която обикновено дели публиката на еуфорично одобрение и скептично отдръпване. По време на Buch Dich Тил Линдеман симулира садо-мазо изнасилване на клавириста Флаке докато двамата се издигаха на платформа на около десет метра от сцената. Цялата работа мина с употреба на изкуствен пенис, бълваща бяла пяна върху клетия клавирист. Тил не се поколеба и да насочи струята към лицето си и най-демонстративно да се изкъпе в нея. Първата част на концерта завърши с Ich Will, като, разбира се, никой не очакваше, че монументалното парче ще сложи край на шоуто.

Немците се върнаха бързо за биса. И забиха емблемата Sonne, която навремето ги изпрати на световния връх в тежката музиката. Последва Mein Herz Brennt, а тя изгря в съвсем различна светлина - изпълнена единствено от Линдеман и Флаке на специално внесено на сцената пиано в изцяло баладичен вид. Парчето прозвуча нежно и искрено, оцветено в червена светлина и смълчаващо публиката. В нея най-добре се усети основната сила на Тил - да овладява дълбоки и ниски тонове, които често звучат като заклинание. Финалът на хедлайнерите на София Рокс беше закован от нецензурирания им хит Pussy. Която пък удари предела на извратеното - Тил възседна огромно оръдие фалос, което прати тонове пяна и лентички директно по публиката. Доволни от метъл угощението, феновете пък решиха след края на концерта да отдадат своя принос към протестите, скандирайки "Оставка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай