Сряда,

Наш сайт предлага хелал храни за мюсюлманите

От: Рачо Рачев -
358
Наш сайт предлага хелал храни за мюсюлманите
A
A
A

В ход сега е Свещеният месец, предшестващ големия празник Рамазан Байрам, който тази година ще бъде честван на 24 май. Не само по време на пости, но и през цялата година вярващите следват строги правила при подбора на храни и напитки, като консумират единствено хелал (според други източници халал – бел.ред.) продукти, които отговарят на религиозните изисквания от фермата до трапезата, съобщава БНР.

У нас специализирана онлайн платформа за първи път обединява усилията на фирми, притежаващи сертификати за производство и продажба на хелал храни, улеснявайки достъпа до екологично чисти продукти.

Думата "хелал" идва от арабски и в превод означава "чисто" или "допустимо". Това е храната, регламентирана от Корана като разрешена за консумация от мюсюлманите, обяснява пред националното радио Метин Молаали, създателят на първия сайт за хелал продукти в България.

„Думичката „хелал“ е чистотата на процеса в първородния му вид, тоест така, както природата е предоставила определени хранителни суплементи, те са преработени и предоставени на обществото, без да има вреда за човешкия организъм“, казва Молаали.

Антонимът на "хелал" е "харам" и означава "забранено". В черния списък попадат хранителните продукти, които съдържат алкохол или свинско месо. Ислямът налага и специални изисквания за отглеждането и клането на животните.

„Месото на животното е заклано по специфичен ред и кръвта е изтекла. Не е умъртвено с ток, не е убито с оръжие и животното не е изтезавано“, казва Метин Молаали.

В глобален мащаб пазарът за хелал сертифицирани продукти е огромен и бързо нараства, тъй като потенциално обслужва над 1,5 милиарда мюсюлмани по целия свят. Продажбата на хелал храни в последните три години е нараснала в пъти, коментира Метин Молаали.

„Тоест, човечеството разбира, че там, където има екологично чиста храна, наистина има по-добро здраве и кондиция. Тук, в България тепърва това набира скорост в последните 4-5 години и точно това ме подтикна“, споделя Молаали.

Родните производители на хелал храни се насочват предимно към износа, а причината е, че в България тези продукти се консумират и търсят само от дълбоко посветените мюсюлмани. Стремежът на 31-годишния пловдивчанин е да събуди интереса на цялото общество към етикета „хелал“.

Платформата, разработена от Метин Молаали функционира от два месеца и прави доставки в цялата страна. Идеята е да се стимулира както по-малкия, така и средния и големия бизнес.

„Това е платформа, която презентира еко, натуралното, наше селско стопанство, наше родно производство – предпоставката да израсне едно бъдещо здраво поколение“, казва Метин Молаали.

Рано е да се говори за трайни потребителски предпочитания, но засега интересът към сладките изкушения е силно изразен. Сред най-търсените продукти по време на Свещения месец са фурмите.

Понятието хелал не се ограничава само до храната. Това е начин на живот, може да го откриете в козметиката, лекарствата, в обноските и поведението. По света вече има дори хелал хотели, чиито услуги са изцяло съобразени с религиозните норми.

Ислямът призовава вярващите да си помагат и да градят заедно общество, чиито основи са единството и милосърдието. Метин Молаали участва в инициатива на Главното мюфтийство “Сподели трапеза“ и раздава хранителни хуманитарни пакети на нуждаещите се по време на Рамазана.

Грижата на младия мъж към нуждаещите се ще продължи и след това. Заедно със свои съмишленици Метин подготвя учредяването на фондация в помощ на социални групи, които изпитват нужда от грижа и съвет.

„Добрините не са само за определени периоди. Те са всеки ден в нашия живот“, убеден е Метин. „Хората, които си нямат никой – бездомни, сираци, вдовици. За всяка група хора ние да подадем ръка и да бъдем съпричастни с тяхната съдба. Защото в епохата, в която живеем, ние виждаме човешкия облик, който се е видоизменил. Всичките морални ценности са заменени с капиталистически норми. Погледнато в историята – всяка нация преминава през трудни периоди, но всяка нация, която е успяла да съхрани човешкото и връзката си с Бога – тя успява.“

Необходимостта от присъствието на милосърдие и загриженост в съвременния свят, Метин Молаали мотивира с цитат на персийския поет от Средновековието Джеляледдин Руми: „Една свещ не губи нищо от светлината си, ако запали друга свещ.“


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички