Петък,

Устра - израстнала от камъка и пожалена от времето

От: Стандарт -
1136
Устра - израстнала от камъка и пожалена от времето
A
A
A

 

Когато българинът чуе думата "средновековна крепост" е, общо взето, резервиран. И то по две причини. Първата е, че в повечето случаи са останали само някакви скромни следи от миналото й величие, обрасли с габър, шипки и коприва.  А във втория случай любителят на родната история се втрещява от грамадата бетон, пластмаса и тухли "четворки".

Затова пък е наистина невероятно преживяване да се потопиш във времето, когато пред теб се извисяват недокоснати от годините или псевдореставрации стени. Почти такива, каквито са изглеждали и преди едно хилядолетие.

Такава е крепостта Устра.

Община Джебел ще привлича туристи с популяризирането на крепостта

снимка БНР

Това действително е най-запазената крепост не само в Родопите, но навярно и в цяла България. При това без всякаква намеса на човешка ръка. От нея са останали не само основите на казармените помещения, където отлично са запазени дори дупките, в които са влизали държащите дървени конструкции, но и величествено издигащите се на височина до 8 метра стени.

Самата крепост сякаш се ражда от камъка - толкова умело средновековният фортификатор е използвал скалата на едноименния връх, висок 1015 м. Площта на крепостта е 1,2 дка, като крепостната стена е дълга 113 м.

Крепостта е имала 3 отбранителни кули - една полукръгла и две правоъгълни, които са били триетажни. Първите етажи са били подземни и са служили за водохранилища. Били са измазани с хоросанова мазилка, получена от смесването на хоросан със счукани тухли и едри късове от керамика. Кулите са имали вътрешни стълбища, като част от тях са запазени и до днес. Входът е бил от източната част. Има запазени няколко стъпала, изсечени в скалата. Вратата се отваряла вертикално. В крепостта са открити 8 помещения, построени в южната и югоизточната част. Най-голямото е с размери 11 на 6 м, а най-малкото - 0,5 на 1,70 м. Помещенията също са били на 3 етажа. Приземният е дълбок 5,8 м и е служил или за склад, или за водохранилище. Обитавани са горните 2 етажа.

Най-ранните археологически данни за Устра са от началото на Х век. Предполага се, че след победата над византийците при Булгарофигон през 913 г. цар Симеон Велики завзема крепостта, но впоследствие я отстъпва на Византия, след като е обявен за "василеопатор" - тоест висш настойник на малолетния византийския император Константин VII Порифирогенет, който се жени за една от дъщерите му.

Последвалото разтрогване на договора от Зоя - майката на императора, скоро води до съкрушителния разгром за византийците в битката при Ахелой в 917 г. Въпреки всичко след смъртта на Симеон през 927 г. крепостта трайно остава във византийски ръце, макар че има косвени сведения, че отново е включена в състава на Втора българска държава при цар Иван Асен II след победата при Клокотница през 1230 г.

Писмени сведения за крепостта дава и византийският историк от от XIII в. Георги Акрополит от XIII в. в своите "Анали".Окончателната й съдба не ясна, но най-вероятно да е превзета от османлиите още в средата на ХIV век. А че е превзета с щурм, си личи от огромния пробив в стената.През 1973 г. са извършени единствените археологически разкопки на обекта.

Открити са над 1000 метални предмети - железни стрели, части от шлем, бронзови и сребърни кръстчета, както и 14 глинени съда, медни корубести монети.

До Устра се стига от село Устрен. Непосредствено преди да се влезе в селото, идвайки от Джебел, преди табелата има кафява табелка за пътя до крепостта и до хижа "Устра". Който собственик вече се е погрижил сегашният път да бъде засипан с чакъл и да бъде проходим и за най-обикновени "градски" коли. От хижата се продължава по наистина стръмна пътека, но дори и по-неопитните туристи могат да стигнат до подножието на крепостта за половин час. При това без риск да се заблудят въпреки гъстата гора - пътеката е не само добре утъпкана, но и двойно маркирана - със синя боя по дърветата и с неизбежните каменни пирамидки, подредени от вездесъщите иманяри. 

И не само историята, то невероятната панорама, разкриваща се от крепостта, са достатъчно мощен магнит за всеки турист.

Крепост Устра

 


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com