Само в СТАНДАРТ! Цари Мали град и чудодейната вода

Вземи уникалното издание за символите на древното ни наследство

Само в СТАНДАРТ! Цари Мали град и чудодейната вода | StandartNews.com
  • Вземи уникалното издание за символите на древното ни наследство

Искаш да зарадваш семейството си с незабравим уикенд? Потопи се в незабравимото пътешествие в магнетичния свят на Чудесата на България.Вземи му уникалното издание "40 легенди за Чудесата на България". По повод 10-ия юбилей на най-родолюбивата кампания "Чудесата на България" "Стандарт" за първи път събра в луксозна книга 40 от най-вълнуващите предания за символите на древното ни наследство. Книгата съчетава историческите факти с митовете за Чудесата и е безценен пътеводител в историята както за учениците, така и за техните родители.Към всяко от Чудесата са представени и подходящи маршрути за културно-исторически туризъм, които всяко семейство може да измине.Уикендите са идеалното време цялото семейство да прочете легендите и да начертае своя  маршрут за перфектна дестинация.Книгата струва 15 лв. и може да се купи от редакцията на "Стандарт". Заявки се правят на тел. 0885 138 529.Кампанията "Чудесата на България" в юбилейната десета година се провежда с подкрепата на българския еврокомисар Мария Габриел, която отговаря и за опазването на културно-историческото наследство в Европа. Тя е автор на предговора към "40 легенди за Чудесата на България". Специално послание към българите отправя и Пиет Яспър, вицепрезидент на "Европа Ностра" - най-голямата фондация на Европейската комисия за опазване на културно-историческото наследство, чийто президент е оперната звезда маестро Пласидо Доминго. "Стандарт" е носител на наградата на "Европа Ностра" за 2018 г."Стандарт" вече започна да ви разказва някои от най-пленителните вълшебни приказки за Чудесата на България. Днес ви представяме легендата за замъка на Гая Плацидия - Цари Мали град.

Цари Мали град и чудодейната вода

  • Крепостта е охраняваланай-краткия пътот Константинопол през Пауталиядо Рим
  • Братски завет помогнал на Гала Плацидия да освободи сина си

Миналото и настоящето се срещат на 50 км от София, край Самоков, в една крепост на 17 века. "Цари мали град" се намира върху хълма "Свети Спас" над с. Белчин.Първите следи от човешка дейност на хълма са в ранножелязната епоха (VIII - VI век пр. Хр.). Открити са множество ями с култов характер, което показва, че мястото е използвано от местното тракийско население като светилище. След завладяването на областта от римляните хълмът продължава на функционира като свято място. През III век е обграден със стена, изградена от дървени колове, плет и глина. В средата на IV век тя е опожарена.Веднага започва изграждането на каменна крепостна стена. Преди това е построен храмът "Възнесение Христово". По това време в равното поле бликат

минерални извори, които привличат хора от близо и далеч

с лековитите си води.Цари мали град е охранявала древния и най-кратък път от Константинопол през Пауталия (Кюстендил) чак до Рим. С дългото пътуване съвпада и легендата за мястото.Гала Плацидия (425-450 г.), дъщерята на император Теодосий, тръгнала от Константинопол за Рим, за да освободи сина си от пленничество в Равена. Преди това се видяла с брат си Хонорий, който бил на смъртен одър. Братският завет бил: "Ще вървите много дни, ще минете през Августа Траяна и Филипопол, преди да стигнете Сердика, се отбийте на юг. В подножието на четирите планини, ще намерите едно райско място с чудотворна вода. Отдъхнете си, потопете се в лековитите извори и напълнете  амфорите с тази чудодейна вода. Ще бъдете здрави и силни и начинанието ви ще успее!". Така и станало, армията на Гала Плацидия завзела Равена, освободила малолетния си син Валентиан и го провъзгласила за император.Легендата за Гала Плацидия би останала само такава, ако археолозите не бяха открили на хълма над Белчин монета с нейния лик. Така в Белчин легендите оживяват и правят история.

Храмът "Възнесение Христово" е бил духовен център

в него е открита баптисерия, тук е служил епископ, който покръствал местните хора в християнството. Той е възстановен отново през XV в. от Презвитер Йоан, след като оттук преминало шествието, пренасящо мощите на Свети Иван Рилски към Светата Рилска обител.Днес крепостта и храмът са възстановени едно към едно, за да се превърнат в невероятна туристическа атракция. Във възстановените кули на крепостта има музейни кътове, даващи представа за нравите, бита, облеклото и занаятите на древността.Мястото извън крепостта е превърнато в атракцион, най-вече с люлеещия се въжен мост, дълъг над 100 м. Между атракциона и крепостната стена има макет на катапулт, изхвърлящ камъни, между боровете има дървени скулптури, изобразяващи рицари.

Две екопътеки водят към върха

на хълма. Първата - туристическата, е с дължина 860 м, по нея се достига до върха на хълма зад крепостната стена. Втората - тази на здравето, се спуска от входа на крепостта до паркинга. Дължината й е 410 м, а наклонът й е от 25 до 33 градуса. От паркинга до върха на хълма "Свети Спас" има и специален панорамен асансьор.

Други обекти в района:

  • Пътека на приказките - Паничище
  • Гейзерът в Сепарева баня
  • Скалите "Обесен камик"
  • Римски саркофаг "Момата", с. Алино

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай