Херо Мустафа откри обновената гробница в Срещари

Културният обект е реновиран с 300 000 от Посланическия фонд за опазване на културното наследство

Херо Мустафа откри обновената гробница в Срещари | StandartNews.com

Министърът на културата Атанас Атанасов, посланикът на САЩ у нас, Н. Пр. Херо Мустафа и представители на фондация “Credo Bonum”  откриха днес официално обновената Тракийска гробница при село Свещари.

Културният обект е реновиран по проект „Свещари в нова светлина“. Проектът е реализиран с подкрепата на американския Посланически фонд за опазване на културното наследство – Ambassador’s Fund For Cultural Preservation (AFCP), който предостави над 330 000 лв. за запазване на това културно богатство, част от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Днешното събитие е свързано и с честване на 40 години от откриването на гробницата.

„Зад този успешен проект стоят сериозните усилия и неуморният труд на много хора, организации, институции и благодарение на тяхната всеотдайност и добро партньорство, вярвам, че тази важна част от уникалното ни културно наследство ще бъде показано на света в пълния си блясък“, посочи министърът на културата Атанас Атанасов в словото си по време на откриването.

Той благодари на всички, посветили се на каузата уникалната Тракийска царска гробница да заживее нов живот. Министър Атанасов допълни, че като страна с толкова богата история, България заслужено се гордее с културното си наследство и с неговата история.

„Изключително съм благодарен, че за неговото опазване и съхраняване нашата институция разчита на подкрепата и партньорството на институциите и музейната мрежа в страната“, посочи министърът на културата. Той не категоричен, че за нас, като българи, е важно не само да съхраним наследството си в автентичния му вид, но и да споделим великолепието му със света. „Убеден съм, че Свещарската гробница в своята нова светлина ще привлече туристи и ценители от България, Европа и света“, допълни министър Атанасов.

Свещарската тракийска гробница е уникален пример на Средиземноморската гробищна архитектура и привлича близо 50 000 посетители всяка година. Гробницата е построена през 3-ти век пр.Хр., за да съхранява тленните останки на заможен гетски владетел, който е бил погребан там заедно с конете си. Най-забележителните украси в гробницата се намират в гробната камера – 10 женски фигури (кариатиди), чиито хитони са оформени като обърната палмета. Такъв вид скулптури са уникални за региона.

Проектът, спонсориран от AFCP, включва експертно ремонтиране и обновяване на важни части от експонирането на гробницата, както и инсталиране на професионално осветление, образователни експозиции и друга подобрена туристическа инфраструктура.

Този проект за опазване на културното наследство на България е последният от поредица проекти, спонсорирани от Посолството на САЩ от 2002 година досега, включващи: консервация на две християнски гробници от края на 4-ти век, преместени от централната част на София в Националния исторически музей; консервация на тракийска гробница от 4-ти век пр.н.е. в могилата Крън II в Долината на тракийските царе; реставрация на Куршум джамия от 17-ти век в Силистра; консервация на антични подови мозайки от древната провинциална столица Филипополис от 3-ти век (днешен Пловдив); консервация на библиотеката и джамията на Осман Пазвантоглу от началото на 19-ти век във Видин; консервация и реставрация на средновековната църква от 14-ти век „Св. Йоан Алитургетос“ в град Несебър.

Общата стойност на инвестираното от Посолството на САЩ в проекти по опазване и съхраняване на българското културно наследство е над 2 000 000 лева. За повече информация

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай