Неделя,

Херо Мустафа откри обновената гробница в Срещари

От: СТАНДАРТ, фото БТА -
1301
Херо Мустафа откри обновената гробница в Срещари
A
A
A

Министърът на културата Атанас Атанасов, посланикът на САЩ у нас, Н. Пр. Херо Мустафа и представители на фондация “Credo Bonum”  откриха днес официално обновената Тракийска гробница при село Свещари.

Културният обект е реновиран по проект „Свещари в нова светлина“. Проектът е реализиран с подкрепата на американския Посланически фонд за опазване на културното наследство – Ambassador’s Fund For Cultural Preservation (AFCP), който предостави над 330 000 лв. за запазване на това културно богатство, част от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Днешното събитие е свързано и с честване на 40 години от откриването на гробницата.

„Зад този успешен проект стоят сериозните усилия и неуморният труд на много хора, организации, институции и благодарение на тяхната всеотдайност и добро партньорство, вярвам, че тази важна част от уникалното ни културно наследство ще бъде показано на света в пълния си блясък“, посочи министърът на културата Атанас Атанасов в словото си по време на откриването.

Той благодари на всички, посветили се на каузата уникалната Тракийска царска гробница да заживее нов живот. Министър Атанасов допълни, че като страна с толкова богата история, България заслужено се гордее с културното си наследство и с неговата история.

„Изключително съм благодарен, че за неговото опазване и съхраняване нашата институция разчита на подкрепата и партньорството на институциите и музейната мрежа в страната“, посочи министърът на културата. Той не категоричен, че за нас, като българи, е важно не само да съхраним наследството си в автентичния му вид, но и да споделим великолепието му със света. „Убеден съм, че Свещарската гробница в своята нова светлина ще привлече туристи и ценители от България, Европа и света“, допълни министър Атанасов.

Свещарската тракийска гробница е уникален пример на Средиземноморската гробищна архитектура и привлича близо 50 000 посетители всяка година. Гробницата е построена през 3-ти век пр.Хр., за да съхранява тленните останки на заможен гетски владетел, който е бил погребан там заедно с конете си. Най-забележителните украси в гробницата се намират в гробната камера – 10 женски фигури (кариатиди), чиито хитони са оформени като обърната палмета. Такъв вид скулптури са уникални за региона.

Проектът, спонсориран от AFCP, включва експертно ремонтиране и обновяване на важни части от експонирането на гробницата, както и инсталиране на професионално осветление, образователни експозиции и друга подобрена туристическа инфраструктура.

Този проект за опазване на културното наследство на България е последният от поредица проекти, спонсорирани от Посолството на САЩ от 2002 година досега, включващи: консервация на две християнски гробници от края на 4-ти век, преместени от централната част на София в Националния исторически музей; консервация на тракийска гробница от 4-ти век пр.н.е. в могилата Крън II в Долината на тракийските царе; реставрация на Куршум джамия от 17-ти век в Силистра; консервация на антични подови мозайки от древната провинциална столица Филипополис от 3-ти век (днешен Пловдив); консервация на библиотеката и джамията на Осман Пазвантоглу от началото на 19-ти век във Видин; консервация и реставрация на средновековната църква от 14-ти век „Св. Йоан Алитургетос“ в град Несебър.

Общата стойност на инвестираното от Посолството на САЩ в проекти по опазване и съхраняване на българското културно наследство е над 2 000 000 лева. За повече информация


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички